_DSC9211-2.Mobilen

Indraget bistånd

Se, detta var din syster Sodoms synd: Högmod, överflöd av mat och bekymmerslös säkerhet utmärkte henne och hennes döttrar. Och hon hjälpte inte den nödställde och fattige. Hes. 16:49

Sodom och Gomorra. Två av fem självutmärkande städer i området kring Döda havet. Utplånade städer från förr. Man har lokaliserat staden Sodom till platsen vid Döda havets fot. Tänk om det istället hade varit ett Röda hav, då hade vi haft en framtid. Vi kunde då gå torrskodda över. Med HERREN!

Vi är vana vid att läsa om kulturlivet och den fria livstil man levde under i Sodom. Och vi drar olika slutsatser till stadens ödeläggelse. Hesekiel säger om Jerusalem att den hade blivit en systerstad, i likhet. Sodomslik. Vad var det allt igenkännande där, enligt honom? Jo, högmod. Överflöd. Bekymmerslös säkerhet. Och bristen på social hjälp. Brist kontra överflöd. Högmod och bekymmerslös trygghet...fattigdom och nödställdhet. Vilket klyftsamhälle.

För inte så länge sedan drog den svenska regeringen in biståndet till ett land. Man anförde mänskliga rättigheter som skäl. Det må vara rätt beskrivet. Men det finns en sida hos Gud som Hesekiel uppmärksammat. Gud såg inte med välbehag på att man inte delade med sig och fördelade. Man drog in biståndet.

Jag känner mig tagen av texten. Den säger mig att utsikterna framöver inte är goda. Tänk om Gud drar in sitt bistånd till oss!! Sin välsignelse. Då är det ute med oss! På samma sätt som vi drar in biståndet till de behövande. Jag är skakad och tagen. Texten talar med konklusion. Och jag är inte rätt man att uttrycka den.

Det går inte att beröra dessa saker utan att förstå allvaret. Vi får trygga oss till Jesus. Han som kan låta en ulltuss vara blöt på torr mark. Men Han kan också låta marken vara dyngblöt kring en snustorr tuss. Det gjorde Han för Gideon. På samma sätt kan Han rädda den som flyr till honom. Må vi ta fasta på det i alla lägen.

Bed för vårt land! Vilka stora och fromma ord jag tar i min mun. Ja, vilka stora ord.

HERREN är nära!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Märta » Arbetet i Guds rike:  ”Instämmer helt och fullt med Backman "Tack för din klarsyn och tydliga analys!"”

  • Leif Backman » Arbetet i Guds rike:  ”Guds ord är skarpt och klart. Svart är svart och vitt är vitt. Grått blir det nä..”

  • Märta » Nyhemsveckan:  ”Forts. Pingstledaren Alm tycks sakna orientering i Skriften såväl som i den andl..”

  • Märta » Nyhemsveckan:  ”I sin slutplädering skjuter han skarpt, pingstledaren. Det tragikomiska är att h..”

  • Leif Backman » Nyhemsveckan:  ”Bibeln säger; "Hur kan en blind leda en blind?" Ärkebiskopen har under sin ämbet..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln