_DSC9211-2.Mobilen

USA

David Wilkerson David Wilkerson

Om två veckor åker vi till New York. Amy Mathew som har ansvaret för webbkyrkan på Times Square Church, har lovat boka platser för oss till den välbesökta gudstjänsten. Så ovanligt för en svensk och vänligt.

Boken härintill som är skriven av David Wilkersons son, Gary, kom i mina händer innan vi visste av vår resa dit, vad jag minns. Det sammanföll i alla fall inte. Det är en intressant läsning att få glimtar från en människa som stod David nära. Allt går naturligtvis inte att beskriva. Men det är fantastiskt att läsa hur en man får inspiration att köpa en teaterbyggnad, på Manhattan, för 16 miljoner dollar för att bedriva gatuevangelisation. Den summan är stor även för amerikanska TV-predikanter idag. Det här var i slutet på 1980-talet man startade upp arbetet på Times Square.

Första tiden uppmanades besökarna att lämna sina handväskor framme vid plattformen under gudstjänsterna. De mer rekorderligas. Väskorna förväntades annars inte vara kvar efter mötets slut. Mötena var fyllda av skrupelfria människor. Kyrkobesökarna var av den värsta sorten i våra ögon. Det stank av uteliggare och missbruk. Inget man förväntar sig i fina salonger. Verksamheten finns kvar än idag, trots att Wilkerson är borta. Det är det fina. Annars brukar stora personligheter namnkunnigt balsameras för eftervärlden istället för att man efterföljer deras tro. 

Av en annan passande tillfällighet så fick jag igår en annan bok i min hand, skriven av journalisten Ola Larsmo. Jag är glad att den kom ut precis nu. Han har skrivit en bok om de svenskar som emigrerade till USA och kom till Ellis Island. De sjuka och svaga fick återvända. De som inte såg fräscha ut. Allting går igen i valideringens tecken. Ola Larsons bok: "Swede Hollow" är en bok i romanform. Ett forskararbete. Jag vill inte röra den förrän jag sitter på planet. Så jag kan inte gå i god för den än. Men boken om Wilkerson borde alla läsa. Den rymmer mer än filatropi. 

 

Kommentera gärna:

loading...

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln