_DSC9211-2.Mobilen

Ground Zero

Ground Zero Ground ZeroHär stod ett av de två tvillingtornen på nedre Manhattan - nu ett minnesmärke. En fantastisk installation i all sin enkelhet. Ett smalt påkostat minnesmärke som inte genererar någon avkastning alls. Ett djärvt beslut eftersom det inte kommer bli lätt att i framtiden kasta fram nya förslag på vad den här platsen istället hade kunnat användas till. Med tanke på hur husen trängs på hela Manhattan rymmer värdet av den här markytan mer än en kongolesisk valutareserv till sin potential. Vad får ett monument kosta över tid? Den här installationen kommer att vara den mest påkostade i hela världen alla tider. Det tänker man inte på nu. Det kommer morgondagens amerikaner få huvudbry med.

De mynt som turister säkerligen kommer att hitta vägen till att kasta i, i nostalgisk önskan att återse New York, kommer inte på ett när att stilla den frustration bland de som tycker att markytan nu gått förlorad två gånger. Om nu valuta är allt här i livet. På sina håll är den det. Sorg är nämligen övergående och sällan betalas gravvård längre än i en halv generation eller tills andra offer grävs ner.

Den nedsänkta muren som utgör sänkan ner dit vatten rinner längst med murkanten, står precis där skyskrapan stod. Ytterligare en fyrkantig försänkning i det som kunde blivit en bassängbotten, leder vattnet vidare ner till den osynliga avgrunden. Effekten av det hela är att tornet upplevs fortsätta att rasa i det oändliga. Mycket effektfullt och estetiskt. Längst med sargen har man sedan skurit ut namnet på de omkomna i centimetertjock rostfritt stål.

Dagarna innan jag var där hade man på presidentnivå lagt ner kransar till femtonårsminnet av tragedin. Det är först när man står här som man i någon mån fattar hur enormt stor denna terrorattack var och vilken skymf det var för den amerikanska nationalkaraktären.

Jag la den övre halvan av bilden i förbleknade färger. Det blir mitt bidrag till att minnet bleknar. Den här markytan har vi inte hört om för sista gången.

World Trade Center, de två störtade husen som förändrade hela världen.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Etikettmoln