_DSC9211-2.Mobilen

Nordanvinden

Coronaviruset fortsätter vecka efter vecka att hålla världen i sitt grepp. Veckor blir till månader. Snart är det ett år sedan pandemin bröt ut i Kina, i all hemlighet.

När nu våren öppnar upp och naturen ger oss särskild livslust så påminner det om 1980-talen då vi hade farligt höga mätvärden av becquerel efter Tjernobylolyckan i det forna Sovjetunionen att förhålla oss till. Den i vuxen ålder minns.

Radioaktiviteten, precis som covid-19, syntes inte men som per uppmätta värden dödande på en stigande skala. Man talade då om mängden strålningsdos. Efterstålningen la sig över allt och alla, på levande som på död materia. Då kunde vi varken plocka svamp eller bär på långa tider. Vi kunde inte äta viltet. Många, många år senare var det omöjligt att skjuta av hjortdjur och vildsvin på grund av Cesium - 137. Det gick inte heller att tvätta bort det, allt blev livsfarligt att förtära. Vi hamstrade jodtabletter. Cesium 137 som har samma kryptiska beteckning som en ubåt som gick på grund utanför Karlskrona. U 137. Vad går gränsen mellan en olycka och en verkställd tanke när det heter att "Gud vaktar staden? " Fråga profeten Amos, han som kom, som såg - som talade och gick.

Men händelsen medförde ingen väckelse. Det blev bara en politisk miljörörelse. Guds folk tog inte vara på tillfället.

Ja, när det regnade blev vi radioaktiva med förhöjda värden. Växtligheten absorberade radioaktiviteten och grödan blev otjänlig som föda. När vindarna vände följde radioaktiviteten med och nya områden blev kontaminerade. Skördarna fick brännas och radioaktiviteten gick upp i röken och stannade kvar i atmosfären. Det var en apokalyptisk tid. Norrland och Gävletrakten skulle vi särskilt hålla oss borta ifrån. Mätresultaten avlöste varandra som en dödens förflyttade skugga och så sent som förra året uppmätte man fortfarande för höga halter becquerel i älgkött. Nu är det som om den vackra naturen är förorenad igen. Fast inne i människorna. Med covid -19. Hur är det möjligt? Dessa hemliga siffertal intill knepiga beteckningar, som gäckar oss. Vad betyder de? Ja, något stör knopparnas skönhet i år. Grönskan och den svårdefinierade hösnuvan som plötsligt kan vara dödlig.  Viruset sitter i människorna. I andedräkten. Det sprids av människorna och benämns vara aerosolt buret. Droppburen med förkärlek till underliggande sjukdomar och till äldre människor med en barlast av ansvar och kunskap för eftervärlden. Vi måste gömma oss oaktad vilken ställning eller relation vi än har till varandra. Urskillningslös och hänsynslös. På grund av ett osynligt virus.

Den svenska befolkningen är uppmanad att inte resa utomlands något mer i år. Med ett första reseförbud till och med den 15 juni. Vi vet egentligen inte hur länge därefter restriktioner kommer att föreligga. Sommaren bannlyser Folkhälsomyndigheten med ett resolut reseförbud och hela svenska folket sitter likt i fotboja under karantän i hemmen och längtar till isolation i någon stuga. För frihetens skull. Dimensionerna har fått krigets proportioner men med den stora skillnaden att istället för att vi behöver fly så får vi gömma oss. Jag ser då Gud i allt. Hans nådefulla handlag med oss och hur han räddar den enskilde från faran! Jag kan inte tänka mig en tillvaro utan hans ingripande. Omvälvningar som slår en hel värld men där Guds famn står vidöppen för den som finner och söker sin tillflykt till honom. Det var därför Jesus kom! Det är dig svårt att spjärna mot udden. Hans kärlek så stor!

Är detta en århundradets episod eller en nödvändig träda? Jordbrukets träda. Det är nödvändig för jorden att få vila, emellanåt. Krig är det värsta som kunde hänt oss. Nu blev det inte så. Men detta är inte långt ifrån en krigssituation till sina återverkningar. Plötsligt rycks någon ifrån oss och vi varken hinner eller får ta farväl. Det är Guds nåd att vi slipper fly nu när naturen slår tillbaka. Vi blir isolerade med evighetsfrågor vi annars flyr ifrån med hjälp av livets tempo. Gud vill komma till tals! Med den enskilde. Helt klart så. Det sker där hemma. Det sker på väg till sjukhusen. Det sker i sjukhussalar och det sker vid det yttersta. "Sök Jesus till räddning ", skrev jag på mitt plakat och hade ingen aning om magnituden. Det gäller än.

En förkunnare är inte satt att underhålla. En sådan är satt att stå emellan jord och himmel, mellan tid och evighet och peka på utgången. Där är vi nu. Detta är ingen film. Det är verklighet och i din realtid. Bered dig möta Gud. Förr eller senare.

Visionen om en biograf där människor ska få möta Gud och där Guds folk kan få samlas fritt, den kvarstår därför. Det rapporteras nu om att Hollywood i princip står still. Inga nya filmer produceras på grund av covid-19 och ingen vet för hur länge. Det kommer slå mot biograferna i en andra omgång på andra sidan pandemin. Högst 49 personer får idag samlas i varje lokal och inget nytt kommer att kunna ses. Några gör som det beskrivs i länken nedan, hämtat från Dagens Industri härom dagen. Men det är möjligen bara en sista dödsryckning för den nuvarande biografen. Många kommer att få finansiella problem. Många kommer att få det.

Guds folk behöver en av lokalerna!  Jag är frimodig att säga det. Jag vill gärna göra det så svårt som möjligt för hur det ska gå till - för att äran ska bli Guds till hundra procent. Krisen motverkar det. Och medverkar, naturligtvis. Allt sker efter Guds behag. Jag är ingen entreprenör. Vem är det, i dessa dagar, då allt står på ända och fastighetsbranschens kris inte ens har börjat och alla ser om sitt hus?

Gud är god! Han har allt i sin hand - alla dystra prognoser till trots. Ibland behöver vi hjälp att finna allvaret i livet. Jag tror vi har kommit till en sådan stund. Det sker på många områden och på många plan.

Teliareklamen sjunger oavbrutet dagarna i ända i brist på andra reklamintäkter i den nyförvärvade TV4 kanalen, att det blåser kallt, som en kommersiell och moralisk stötta i bistra tider. Ja, det gör det. Det blåser kallt. Det är nordanvinden som alltid kommer före sunnanvinden.

Den vill vi tro Gud om!

https://www.di.se/nyheter/biojatten-haller-stangt-men-har-kan-du-hyra-en-egen-salong/

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln