_DSC9211-2.Mobilen

Kabel skadad mellan Sverige och Estland


För en liten stund sedan höll försvarsminister Pål Jonson och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bolin tillsammans med general direktören för kustbevakningen och chefen för svenska marinen en presskonferens. Man meddelade att en telekommunikations kabel mellan Sverige och Estland har skadats. Om detta skett samtidigt som gasledningen mellan Finland och Estland blev skadad är inte känt. Alltså oklart om det är två olika tillfällen för åverkan som redovisas. Den vedertagna uppfattningen är att kablar av olika slag som läggs på havsbotten inte skadas i en marin miljö. 

Än en gång så drabbas vi av sabotage i Östersjön, vårt närområde. Ryssland som klart och tydligt angett att de skulle vidtaga "miltär tekniska åtgärder" vid en svensk och finsk ansökan till Nato. 

Om man först oskadliggör de stationära och fysiska möjligheterna till telekommunikation så blir effekten fullödig om man också slår ut teknisk utrustning genom cyberattacker. Då isoleras ett land. Det är naturligtvis inte improviserade handlingar det handlar om. Det förstår var och en. Det finns en noggrann genomtänkt strategi med ett genomtänkt syfte och mål.

Det är verkligen ett allvarligt läge också runt Östersjön och våra grannländer emellan. Ryssland har två strandtomter i Östersjön. St:Petersburg och Kaliningrad. Det är incitament nog.

Dom över Sverige!

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln