_DSC9211-2.Mobilen

Filadelfia i kris!

Huvudnyhet i tidningen DAGEN idag. Filadelfiakyrkan i ekonomisk kris. 

Den 28 maj 2020 skrev jag ned ett budskap om och till Filadelfiakyrkan i Stockholm. Jag upplevde det jag skrev som ett tilltal. Sedan dess har mycket hänt. 

Jag minns Niklas Piensoho från ett av hans första tal ute i Arlandastad för många år sedan. Han var då en ny rekryterad pastor. Han sa uttryckligen att han skulle byta ut de som satt i bänkarna i Filadelfia. Han menade om möjligt att han ville vinna fler människor för Gud. Men orden föll så och jag undrar hur de som tillhört församlingen i årtionden upplevde det. De som hade den kyrkan som sitt andliga hem. Som offrat, gjort uppoffringar och bett för Guds verk med nästan hundraåriga anor. Jag har en känsla av att han har lyckats. Det är en helt annorlunda atmosfär än förr. Aldrig har väl Filadelfiakyrkan i Stockholm varit mer präglad på det som förr bland pingstvänner kallades för Missionsförbundare. Missionsförbundare är verkligen inte pingstvänner per definition och tradition. Jag talar nu utifrån teologi och trosuppfattningar. Men han fick kallelsen ändå. För om det är något som särskiljer Guds folk så är det teologin. Den kan inga ekumeniska deklarationer överbrygga. Det har med identitet att göra. Paulus till och med framhåller att partier måste finnas ibland de kristna. Så det är inget vi behöver låtsas om. "Ty partier måste ju finnas bland eder, för att det skall bliva uppenbart vilka bland eder som hålla provet." (1 Kor.11:19)

Filadelfiakyrkan saknar ekonomiska resurser uppges det - trots att man hyr ut kyrkolokalen till andra verksamheter som Jesus aldrig hade sanktionerat. För pengars skull! Jesus som välte omkull månglarnas bord utanför templet... Man driver Guds verk som ett företag med styrelse. Har man inte Gud med sig i verksamheten så arbetar man förgäves!

Mitt senaste besök i Filadelfiakyrkan var en sorglig upplevelse. Jag har skrivit om det. Jag vill säga att jag upplevde det som Jesus skulle gjort om han när varit. Vid inbjudan till frälsning så bad pastorn att hela församlingen skulle blunda, för att inte göra det svårt för de som ville komma fram till förbön. Av hänsyn. De kunde bli uttittade! Är inte det det största som kan hända att en människa omvänder sig och blir född på nytt? Är det något vi som erfarit mötet med Jesus ska blunda inför, när det sker? Jag upplevde den Helige Andes sorg inför detta. Han som alltid pekar med hela handen på Jesus! Det vilade ett skammens flor över akten. Det finaste bland änglar sett! 

Den gamla Rörstrandskyrkan i Stockholm som kom till under 1930-talen som är ett uttryck för fädernas tro och en förverkligad vision, erfar nu att ekonomin är det största bekymret. Så är det inte. Det är ett andligt bekymmer. Uppropet kan möjligen lindra torkan för en tid men har du inte Guds välbehag över verksamheten, då saknas det väsentligaste. Jag skrev för några år sedan att kyrkan löper risk att få stänga om ingen förändring sker. Problemet är av andlig art. Inte ekonomisk.

Det finns mycket man skulle kunna lägga till här utifrån skriften, om hur en Guds församling likbildas med sin samtid - likt ett sändebrev. Men jag låter det bero denna gång. Jag kopierar den text jag skrev för några år sedan.


-----------------------------

Jag har ett tilltal till Filadelfiakyrkan i Stockholm. Till pastorn där. Förmätet? Naturligtvis!  

Det är inte Gud välbehagligt att ha rökmaskiner och spotlights under skiftande färger i Guds hus. Det är det inte. Som om Herrens härlighet skulle sakna något! Skaffa bort utstyrseln så skall Gud öppna kyrkan igen, för de behövande. Gud kan på ett ögonblick också stänga kyrkan, för gott. Det vore olyckligt! Gud delar inte sin ära med någon och det behövs inte läggas till något till Jesu frälsningsverk eller Herrens härlighet. Montera ner effektsökeriet. Det är inte Herren välbehagligt. Så har Herren talat.

Så har också jag talat.

(Från min blogg den 28 maj 2020.)

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

  • Anita » Traktatmissionen!:  ”Thommy,jag sänder många Krya på dig hälsningar och ber att Gud ger dig kraft och..”

Bloggarkiv

Etikettmoln