_DSC9211-2.Mobilen

Visionen!

"Då sade han till mig: "Profetera till Anden, ja profetera, du människobarn, och säg till Anden: Så säger Herren, Herren: Kom, du Ande, från de fyra väderstrecken och blås på dessa slagna, så att de får liv." Och jag profeterade som han hade befallt mig. Då kom Anden in i dem, och de fick liv och reste sig upp på sina fötter, en mycket stor skara." (Hesekiel 37:9-10)

Det är minst sagt ett spännande liv att leva, när man lever med och för Gud. Det finns inget rikare liv att uppleva.

I dag vill jag peka på en märklig men minst lika underbar iakttagelse i skriften. Ett samtal mellan Gud och Hesekiel. Texten måste därför bli pretentiös.

Hesekiel är en säregen människa. Finns det överhuvudtaget någon profet som inte är det? Jag hörde överrabbinen Morton Narrowe tala över profeten Jeremia i ett föredrag för några år sedan. Han sa att om han hade fått träffa Jeremia så hade han inte tyckt om honom på ett personligt plan. Modigt att säga så i hans ställning. Men han var ärlig. Vad kan vi säga om Hesekiel då? Jo, möjligen att "less is more". Hesekiel är omständlig och överstrukturerad. Vi får det på köpet. Men det är Gud som kallat honom och Hesekiel är till sin begåvning noga med att uttrycka skillnaderna i Guds tillvägagångssätt och hur han mötte honom. Det är lika betydelsefullt som rikt. Bilder, som kan vara målade både detaljerat och färgrikt. Alla tecknar inte med blyerts eller rinnande akvarell. Eller ett kladd med olja.

I början av kapitlet så står det att "Herrens hand " kom över honom. En viktig notering. Herrens hand. Vidare: "Genom Herrens Ande blev han bortförd." Först Herrens hand sedan Herrens Ande. Det är Herren som agerar i båda fallen men med en noterbar skillnad. Den iakttagelsen är viktig för det som vi ska se lite längre fram i texten. Men det är i och för sig ingen skillnad på Herrens hand och hans Ande. Eller hur? Det är Herren båda gångerna.

Vidare så står det: "Han förde mig fram." Inte här Herrens hand eller Herrens Ande utan "Han". Tycker du att jag är petig i bibelstudiet? Det är inte jag som är petig. Det är Hesekiel som är noggrann i sin beskrivning. Det är hans företräde och särskilda syfte.

Sedan ber Herren Hesekiel att profetera till benen som låg där i dalen. Han gjorde så. Det är inget ovanligt med det. Så har Gud gjort i alla tider. Han har ingivit gudsmänniskor att profetera. Ska du profetera måste du klara av att säga prefixet: Så säger Herren! Klarar du inte det ska du vara tyst i frågan. Man profeterar när man är övertygad om ordens härkomst. Då är tröskelprefixet ingen tröskel längre. Gud har gjort det så. 

Men sedan kommer något som är mer än ovanligt i texten. Och vi förstår nu bättre varför Hesekiel varit så detaljerad i redovisningen, denne Andens kamrer. Vad skriver han?

"Då sade han till mig: Profetera till Anden, ja, profetera, du människobarn, och säg till Anden." Profetera till Anden? Vilken Ande är det här som Gud ber Hesekiel att profetera till? Dalen var full av döda människoben. Det var till Guds Ande. Vilken är det? Den Helige Ande! Den ande som svävade över vattnet i Edens lustgård och som följt Guds folk i alla tider. Den Ande som inspirerade samma profet till och med. Ja, man skulle ju kunna tro att det går rundgång ur högtalarsystemet, om du tillåter jämförelsen. Men ord har betydelse och de skiljer sig åt.

Vidare så står det: "Kom du Ande från de fyra väderstrecken och blås på dessa slagna"...  

Vi ser här att Gud ber profeten tala till Anden. Är det inte Anden som ska tala till profeten? Och bli inte orolig för mig nu. Jag har inte hittat en ny tolkning. Men det vi ser här är hur minutiöst noggrann Hesekiel är att förklara hur han blir en ande med Gud! Vi har ju också sett detta "fenomen" när vi tittat på Petrus och Paulus i Apostlagärningarna hur de agerar utan att skriften påvisar någon himmelsk inblandning. Inte sant? De blev uppfyllda av den Helige Ande och agerade i realtid.

När apostlarna fick den Helige Ande då blev de Guds rikes ambassadörer och fick enorma befogenheter! Annars är bibeln inte sant skriven. Det är nyttigt för oss att läsa om det så vi får tro på att det finns ett gudstjänstliv som är på riktigt och inte denna "frikyrkoande" som passiviserar de kristna i det bästa som finns - Guds levande församling! Men den har blivit till ett åskådarauditorium.

Jag är mycket frimodig här i min tillämpning av ordet. Jag bär på en vision om en biograf/teater i Stockholm och den visionen är så ett med mig att den sitter fast i hela kroppen. Den är ett med mig. Ska du få död på den får du avliva mig först. Vi ska ha en biograf i Stockholm och den Helige Ande säger ja till det och jag profeterar till Anden att komma från de fyra väderstrecken och resa upp de fyra väggarna till lokalen. Det gör jag. Det är bråttom! Varför? Därför Jesus kommer snart! Du får spärra in min vision på mentalsjukhus om du vill - för det är orealistiskt utan kapital att genomföra det - men jag tar då visionen med mig in dit. Gud vare lov!

Jag har sett det och visionen växer i styrka. Den går inte att fånga in längre. Den går inte att avliva. Den går inte att kväsa genom likgiltighet eller avståndstaganden. Du ska få se det. 

Gud hade en förevisning för mig för några år sedan då vi köpte två hus utan pengar för 247 miljoner. Och jag fick sitta på första parkett. Jag vet att det var genom Guds försorg. Jag kan berätta det hur många gånger som helst. All ära till Gud! Två gånger om.

Var med och bed att floden som Hesekiel talar om, får stiga - vilket den gör! Bed att Herren öppnar dörren så att det kan realiseras. Självklart kommer han att tillse det. Det rymmer på gränsen till otro i sig att be en sådan bön. Som att Herren inte ville eller att han inte hade möjligheten därtill? Han behöver inte tömma alla sina konton för det. Han har all makt till att genomföra det och rätt som det är så bjuder han någon att överlämna en teaterlokal med cafè i entrèn. Varför? Därför Herren behöver den!!

- Ära till Gud! Äran till honom som har förkärlek till stora manusskrift. Äran till honom som har förkärlek till riktigt stora och bra historier, att genom enorm dramatik förverkliga sina egna eviga syften.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln