_DSC9211-2.Mobilen

Ett brutet mod

klickbar bild klickbar bild

"Men Jonatan, Sauls son, gick till David i Hores och styrkte honom i Gud ". 1 Sam. 23

Ett brutet mod är alltid beklämmande. Både för den som bär det och för andra som möter det. Ett brutet mod är ändå behagligare att möta än en missmodig. Det brutna modet är stukat. Missmodet däremot är till sin karaktär surt. Det är inte det brutna. Det har bara gått av. Det är skillnaden. Därför fäller det hjälten olika. 

Berättelsen om Saul och David är en smärtsam historia. Den väver in mänskligt och gudomligt - som det alltid gör med människor som har med Gud att göra. Men berättelsen upprätthåller konsekvent det som Gud hade lovat. Det är det trygga och turbulenta. 

David var vid den här tidpunkten stressad i att vara jagad av en man han egentligen tyckte väldigt mycket om. Men som var farlig. Saul var förkastad och det tog sig drastiska uttryck och vändningar. David var därför både mordhotad, efterlyst och jagad som tilltänkt kung. Han som tillika var svärson till Saul. David visste också enligt Guds löfte att han skulle besitta kungatronen. Men inte hur eller när. Hans fina själ av oegenintresse, ja, tills han såg Batseeba, är genomgående och omvittnat. I det här läget var han verkligen trängd.

David uppehöll sig i Hores, uppger skriften. Hores har i andra källor också fått betydelsen "skog". Hores möter oss bara en gång i bibeln. Det är denna gång. Hores låg i en öken som kallades för Sif. Betydelsen av namnet Sif på hebreiskan är "flytande". Platsernas betydelse är verkligen illustrativa för David vid denna tidpunkt. Han sitter gömd i en skog och håller sig knappt flytande. Med ett brutet mod.

Men så kommer den här fina versen som är så dyrbar. "Jonatan kom till David och styrkte honom i Gud."

När vi läser om vad Jonatan egentligen sa så kan man undra hur det kunde relateras till att bli styrkt i Gud. Jonatan talar, uppges det, mest om Davids kungatillträde och att Jonatan skulle bli rikets andre man och att Saul kände till det hela. Så intrikat. En nästintill konspiratorisk uppmuntran. Saul var dessutom pappa till Jonatan och en svärfar till David, som sagt. Det mänskliga krånglade till det för den andliga sidan av saken. Gud vakade ändå över sin plan.

Bibeln vidhåller att Jonatan styrkte David i Gud, med dessa ord. Tänk så mycket vi kunde styrka varandra i. Men här styrkte han honom i Gud. Vilket fint referat av händelsen! Himlen såg på den konspiratoriska uppmuntran med andra ögon. Den relaterade till löftena. 

Ty alla Guds löften har i Kristus fått sitt ja. Därför får de också genom honom sitt amen, för att Gud skall bli ärad genom oss ". 2 Kor 1:20.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Elena » I den Helige Andes tjänst!:  ”Ja, heliga anden behöver oss som redskap ”

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

Bloggarkiv

Etikettmoln