_DSC9211-2.Mobilen

Stortalighet och storskalighet

Buskskvätta Buskskvätta

"Den som spejar efter vind får aldrig så, den som skådar efter moln får ingenting skörda. Liksom du inte vet vart vinden far eller hur benen bildas
i moderlivet, så förstår du ej heller Guds verk, hans som gör alltsammans.
                                                                                                       
                                                                                                                    Predikaren 11


De flesta fågelarter hjälper nu årets avkomma med de sista måltiderna, sedan skall de ut och förse sig själva för sin överlevnad. Hur skall de klara sig? Gud vakar också över dem. Det är för ömt för att det inte skall gå till på det viset.

Den här unga buskskvättan som likt sin övriga släkt föredrar att sätta sig mycket obekvämt på ett mer eller mindre lodrätt strå, skall inom ett kvartal flyga hela vägen till Afrika för att övervintra. Se hur hon får balansera sin tillvaro med att stödja på det nedre benet - hon som hör luften till. De brukar föredra att sitta så, sägs det. Den här unga honan har aldrig varit i Afrika. Hon vet heller inget om resan eller varför man genomför flytten. De bara gör det. Fågeln  t a l a r  inte heller om de stora områden som hon kommer att bese och flyga över. Det vore ändå något att kvittra om. Det här imponerar på mig. Hennes gestalt är så spröd att det är bäst att inte försöka fånga henne. Hon kan gå sönder i sin skörhet. En liten fågel med enorma framtidsvisioner. Outtalade visioner.

Idag har jag hört på predikanter från olika konferenser. Och Gud må välsigna dem alla! ... men de talar om att Sverige skall bli förändrat - som om det var den största väckelse landet har skådat. En del predikanter verkar alltid ha stora och mäktiga aningar om förändringar. Ja, en del verkar ha dessa förkunskaper som sitt huvudbudskap i att "väderspana" i dessa frågor. Väckelse för Sverige. 

Förlåt för alla dessa utfästelser. Tomma burkar skramlar mest, säger ordspråket. Föresatsen är god. Tanken är fin. Men det är ett stort tal att förkunna på det viset. Vill du bli "stortalig" och vinna många då får du börja predika Guds ord och inte väderspana. Man tröttar ut det hungriga folket med inspirationer och utfästelser som hör egna drömmar till. Vill du bli en stor predikant med stora "ministries"? Sluta då att dagdrömma! Börja med att krypa ner i anonymitetens osedda tillvaro och dela Guds smärta över tillståndet i ditt närmaste kvarter. Sverige har många sådana. För Gud är lösningen på den mänskliga nöden inget manus i brist på ett bättre predikoutkast. Förkunnelsen är många gånger som gröten min svärmor gjorde, på sin tid. Klappgröten. Grädde och smaksatt luft baserat på lingon. Mättnaden från förkunnelsen räcker inte ens till konferensområdets yttre gräns. 

Var kommer stortaligheten ifrån? Drömmarna måste ner i brunnen! Ner i Josefs brunnar och där under okontrollerade former föras bort och vidare mot en oviss framtid. Under den resan har många Herrens tjänare tigit stilla i väntan på att Herrens ord skall gå i uppfyllelse och under stor nöd. Där skall budskapet formas och Herrens vägar förkunnas. Där tuktas överorden med de rätta versalerna och förkunnelsen får substans och innehåll.

Jag imponeras av buskskvättan. Den har inga illusioner att presentera. Den kommer att stanna på lodrät pinne i all sin obekvämhet tills den far över både ett och två länder som Herren leder henne genom. Utan utfästelser! Buskskvättan kunde ta en vågrät pinne till hjälp under en bättre bekvämlighet, under tiden. Det gör hon inte och hon motiverar oss inte heller varför.

Stortalighet, ja, stortaligheten har fått sin tveeggade betydelse. Man vill bli stora inför många och man tycker om Guds verk i stort. Det ena är för Gud en styggelse och det andra har han svårt att komma till. Därför uteblir visionerna.

 Vill du bli stor och namnkunnig? Här har många hoppat av de svulstiga planerna om Guds angelägenheter under uppblandade motiv. Man talar mycket om kraft men saknar kraft. Man predikar om att förkunna. Men man förkunnar inte!

Man drömmer utan verkliga visioner. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

  • Anita » Traktatmissionen!:  ”Thommy,jag sänder många Krya på dig hälsningar och ber att Gud ger dig kraft och..”

Bloggarkiv

Etikettmoln