_DSC9211-2.Mobilen

Blir Gotland ett nytt Krim?

"HERREN är god, ett värn i nödens tid, och han låter sig vårda om dem som förtrösta på honom." Nahum 1:7

Försvarsmakten insatschef generalen Michael Claesson har kallat in reservofficerare som svar på Rysslands förflyttning av tre tunga landstigningsfartyg från Kolahalvön till Östersjön. Vad ska de dit att göra? Aftonbladet som kommer med uppgiften talar om skrämseltaktik. Ett psykologiskt spel som måste bemötas. Ja, en sak är i alla fall säker. Dessa fartyg har inget med Ukraina att göra. Då tar man inte vägen in i Östersjön.

Det finns ett begrepp som den ryska makten myntat och det är "militärtekniska åtgärder" om man inte får som man vill i säkerhetspolitiska frågor. Den svenska Försvarsmakten "fnular" på det uttrycket men vet inte vad det kan betyda. Militära lösningar vet vi har med intervention att göra. Anfall, ockupation och annektering. Men vad "militärtekniska åtgärder " skulle innebära kan ha med en landsättning att göra. Det gjorde man på Krim. Man åkte dit och ställde sig bara.

På Gotland patrullerar nu svenska militärer i Visby och på flygplatsen. Men också på flera platser på fastlandet har beredskapen höjts.

Jag tror att Ryssland kommer att sätta ned sina fötter någonstans. De vet att det möjligen blir skrämskott vid en intervention men ingen verklig verkanseld. För en "militärteknisk åtgärd" har ingen annan förklaringsmodell. Ett cyberkrig relaterat till den tekniska delen av begreppet biter inte på Nato optionen. Men det gör sannerligen en invasion! De kan möjligen i närtid ställa sig med stora resurser utanför Gotland med u-båtar som back-up. Och hota fram ett avtal. Det vore en "militärteknisk åtgärd" om någon.

Jag är inte orolig. Inte det minsta. Jag är trygg i Gud, som profeten Nahum säger i min väl valda vers. Detta är för mig inte ett Jona. Detta är ett Nahum. Vi håller på att förgås som människor av synden. Utvecklingen behöver bromsas. Jag säger inte hur. Det vet bara Gud. Men att det behövs står helt klart.

"Trofaste Gud! Se till oss i nåd. Till vad vi behöver och inte vad vi primärt önskar förstöra våra liv ytterligare med."


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln