_DSC9211-2.Mobilen

Sefanja

Sefanja bok är bara på tre kapitel. Den bok av de tolv små skriftprofeterna som fick profetera emot Nineve. Staden som till slut föll. Sefanja som levde och blev kallad av Gud efter att Jesaja hade lämnat detta liv. Vilket oerhört tomrum han måste ha lämnat efter sig. Kanske likt under Elisa rop vid Elia bortgång; "Fader min fader, du som för Israel är mer än hästar och vagnar." Det var också Jesaja.

Sefanja bryter den historiska tystnaden. Och han bryter in i mycket och i detalj. Det är Guds röst vi hör. Sefanjas namn som betyder "Gud gömmer ". Hans gåtfulla namn som till sitt prefix tar sikte på ett imperativ; Se!  Se vad gömmer Gud på. Nåd till tusen och till tusenden! 

Vad är Sefanjas budskap? Fullständig undergång men under kirurgisk precision. Lyssna, vad säger han? " Jag skall i grund förgöra allt på jordens yta". Gud gjorde således något fundamentalt. I grund. Stanna upp vid varje uppräkning, vid varje folkslag, vid varje målgrupp. "Gud skulle förgöra alla som blir andra till fall."

Gud skulle sträcka ut sin hand mot Juda och alla som bodde i Jerusalem. Alla! Ja, Gud säger att han till och med skulle straffa alla de som hoppade över tröskeln. Hoppandet över tröskeln som hade sin påminnelse och upprinnelse i en tid då avguden Dagon fick sin dom. Ritualismen hade börjat leva sitt eget liv utan sin kontext. Den stod Gud upp i halsen! Tröskelhoppandet blev istället till ett straffdikret. Så vändes den givna nåden till förbannelse. Vi ser det idag.

Men det fanns hos Sefanja ett hoppets budskap. För vilka? För en rest! För en kvarleva. Är det inte ett ofta förekommande tema hos Gud och i skriften? En Hanna. En Simeon. En Maria och en Josef. En profet. En Jona och en Amos. Jo.

Vad står det, och det är också löftet till oss idag!

"Men jag ska lämna kvar i dig
ett folk som är ödmjukt och svagt
och har sin tillflykt
i Herrens namn.
De som är kvar av Israel
ska inte göra orätt eller tala lögn,
och ingen falsk tunga
ska finnas i deras mun.
De ska få beta och lägga sig ner
utan att någon skrämmer dem.

Jubla, dotter Sion,
ropa av glädje, Israel!
Var glad och fröjda dig
av hela ditt hjärta,
dotter Jerusalem!
Herren har tagit bort
straffdomarna från dig
och röjt bort din fiende.
Herren, Israels Kung, bor i dig.
Du ska aldrig mer
frukta något ont.

På den dagen ska det sägas
till Jerusalem:
”Var inte rädd, Sion,
låt inte dina händer sjunka!
Herren din Gud bor i dig,
en hjälte som frälser.
Han gläder sig över dig med lust,
han tiger stilla i sin kärlek,
han fröjdas över dig med jubel.”  Sefanja 3.

Vad stod det? "Han tiger stilla i sin kärlek." Vi som ska sätta ord på allt och dikta så fort vi blir rörda. Men här är det en så djup kärlek som tiger stilla.

Det är mer än gripande och det är från vår Gud.


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln