_DSC9211-2.Mobilen

Du kan inte se in i framtiden

" Sänd ditt bröd över vattnet, ty med tiden får du det tillbaka. 
Dela det du har i sju delar, ja, åtta, ty du vet inte vilken olycka som kan drabba landet. 
När molnen är fulla, tömmer de sitt regn över jorden, 
och om ett träd faller omkull, mot söder eller norr, 
så ligger det på den plats där det har fallit. 
Den som spejar efter vind får aldrig så, 
den som skådar efter moln får ingenting skörda. 
Liksom du inte vet vart vinden far eller hur benen bildas i moderlivet, 
så förstår du ej heller Guds verk, hans som gör alltsammans. 
Så din säd om morgonen och låt inte din hand vila om kvällen, 
ty du vet inte vilket som lyckas bäst, det ena eller det andra, 
eller om båda är lika bra."                                                          Predikaren 11:1-6

Raderna hämtade ur predikaren rymmer världar av visdomsord. Men de har en sak gemensamt: kalkylera inte, spekulera inte. Man kunde gott döpa om rubriken för texterna till: Ge ut! Ge ut hämningslöst! Så mycket eller lite du vill. Du är fri att välja, till synes.

Jag vet om en man i min barndom. En kristen. En gudsman. Jag minns inte om jag skrivit om det tidigare i detta forum. Hur som helst. Han var sjöman och till åren kommen då min pappa brukade skjutsa honom till och från kyrkan. Han, gudsmannen, Elon Svan, berättade om ett tillfälle ute på sjön då Gud sa åt honom att kasta sin bibel i havet. En rätt udda och naiv impuls. Men det var just det bibelord som kom till honom. "Sänd ditt bröd över vattnet, i tidens längd får du det tillbaka". Han tvekade först men gjorde som han blev tillsagd. Han kastade boken i vattnet. Och blev för ett slag utan egen bibel. När Gud verkligen talar är det värt mycket, ja, de mest tokiga upptåg kan tappa i relevans. Och göra aktören hög av glädje.

Många år senare steg Elon Svan in på en gudstjänst i Göteborg. Han kom in sent i mötet och det stod en man och talade i den lilla frikyrkan. Mannen som talade var också sjöman. Han började berätta hur han blev frälst. Att han hittade en bok flytande i vattnet för många år sedan på sjön. Han hade fiskat upp boken och blev gripen av det han läste. Han blev frälst. Elon Svan blev naturligtvis lycklig över att få höra det och sammanstrålade med sjömannen som fick hela bakgrundshistorien omtalad för sig. Berättelsen kan låta fabricerad och tillrättalagd. Jag kan gå i god för den då jag själv hört den gamle omtala berättelsen. 

Vad säger oss bibeltexten här, egentligen? Jo, det finns åtskilliga skäl till att ställa sig till förfogande för Gud!! Med vad? Med vad som helst! Ja, nära på. Texten säger att vi inte vet hur Guds verk utföres. Vi förstår inte Guds verk. Men vi kan bli delaktiga i att utföra hans gärningar. Gör vad du kan! Gör vad du blir manad till att göra. Gör det med Gud för ögonen. Gör. Gör. Gör! För tro utan gärning är död.

Har du tänkt på att Gud går i god för att inte en enda sparv faller till jorden och dör, utan att Han vet om det? Vet du om att Gud sörjer för sparvarna?! Inte sörjer men försörjer! Hur gör Han det? Genom dom som sitter och matar fåglar på parkbänkar, så klart. Det låter ju inte klokt. Ja, men motsäg mig utifrån bibelordet. Gud bekänner sig ibland till de mest harmlösa händelser och gör de som utför det till budbärare.

Låt mig till sist här avsluta och berätta om en trofast kvinna. Hon köper av sin månadslön tre kassar med mat, varje gång. Hon delar ut dem till tre av henne utvalda kvinnor bland stadens anonyma tiggare. De bär oftast otidsenliga slitna kläder, de är smutsiga och verkar ha hamnat på sidan av livets allfartsvägar. Hon gör det utifrån två aspekter. Ett: ingen sitter och tigger frivilligt. För det andra: det är ett simpelt, enkelt och ohyggligt välsignat sätt att överhuvudtaget göra någonting utanför ett egoistiskt västerländskt självupptaget liv. Hon är mitt föredöme! Bara det att få berätta om hennes gärning är välsignat.

"Sänd ditt bröd över vattnet, ty med tidens längd får du det tillbaka."


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv