_DSC9211-2.Mobilen

Arnons vadställe

"Som flyende fåglar utkastade ur fågelboet kommer Moabs döttrar till Arnons vadställen. "Ge oss råd, döm oss rättvist. Låt din skugga vara som natten nu mitt på dagen. Göm de fördrivna, röj inte flyktingarna! "   Jesaja 16.

Till och från har jag vaknat till denna vers på morgnarna under en tid. Men hittade den inte omedelbart i skriften. Annat har legat på men idag stod den ensam kvar bland alla röster som pockar på uppmärksamhet och jag fann texten. Men vad kan detta trängda rop innehålla klätt i poetisk dräkt? 

Arnon - en gräns. Det var en flod som skilde Ammons barn från Moabs döttrar. Man kan genom namns felstavning hamna helt fel. För Arno heter floden som flyter genom Florens. Aron betyder något helt annat. Här betyder det strid. Arnon. En gräns. Ett vadställe. Inte ett val! För då kan man välja. Ett vadställe måste man över och igenom. 

Arnon har alltid varit en gräns. Den rinner ner och ut i Döda havet. All symbolik skrämmer därmed livet ur Moabs döttrar. Och alla andra. "Likt flyende fåglar utkastade ur fågelboet", profeterar Jesaja. "Giv oss råd, döm oss rättvist."

Jesaja skriver så ömt här. Han förstår. Jesus han talade också så ömt och förstår dessutom allt. Om människan likt en fågel. Lik sparven. Kanske de mest utsatta i skapelsen. Han som räknar huvudhåren. Han som vet var de faller. Han som gör en kvinna av ett enda revben... Han som reser upp ett helt folk av ben. Sela.

Vad finns bortom gränsen, gränsen dit Gud kan leda? Alltid någonting bättre! Eller har du lärt dig något annat om Gud !? Då har du endast erfarit gränsen, bifloden, gränslandet, striden. Arnon.

Gå över människa! Det är ett vadställe. Det kommer aldrig att bli någonting annat.

 

Etiketter: arnon

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln