_DSC9211-2.Mobilen

Empire State Building

Empire State Building Empire State Building

Jag kommer att lägga in lite bilder här på bloggsidan från New York, allteftersom. Kika in emellanåt om du är intresserad.

Den här bilden var absolut inte representativ för vår resa när det gäller vädret. Men den äger en melankoli och tidlöshet som är fin. Vi hade närmare 30 grader celsius hela veckan men dagen före hemresan mulnade det på ordentligt. Då levde ordet skyskrapa verkligen upp till sitt epitet och försvann dit upp.

De andra dagarna var det omöjligt att till exempel närma sig World Trade Center. De glas och metall ingjutna husen där gnistrade ikapp med varandra. Ett bländverk. Amerikanarna förstår sig på byggnationer. Markpriserna driver också upp husen mot skyn. Och efterfrågan givetvis. Varför man bygger så låga hus här hemma är svårt att förstå. Det är också alltid tvärtemot dyrare att erövra en bostad längre upp i ett hus, när det istället borde vara billigare för varje våning man producerar utslaget på totalen.  Jag tyckte överlag att det byggdes väldigt mycket i New York, åtminstone på Manhattan. I min föreställningsvärld var staden redan fix och färdig men så är inte fallet.

På trettiotalet när den här byggnaden var färdig, ja, under depressionen, kallades huset för Empty State Building under en tid. Ingen hade råd med någonting. Idag kostar det mellan 300-500 kronor per person att bara åka upp i byggnaden. Hissarna går i skytteltrafik. Köerna ringlar långa och det är naturligtvis en bra affär för staden. Från början fanns det i toppen av byggnaden en brygga där zeppelinare kunde angöras. Farkosterna var då sin tids stora innovation men drabbades av för många bakslag. Luften gick ur projekten. Idag är toppen en sändarmast. 

Klicka på bilden så ser du den bättre.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln