_DSC9211-2.Mobilen

Han svarar innan du ropar

"Det skall ske att innan de ropar skall jag svara, medan de ännu talar skall jag höra." Jesaja 65:24

Herren säger här i sitt löfte att "innan de ropar skall jag svara ". Hur är det möjligt? Hur kan en tystnad som förekommer ett rop kunna besvaras? Ja, här går profeten i god för att Herren hör oss redan innan vi kommunicerat med honom. En gudavärdig egenskap! Han känner oss och vet om vad vi bär på. Är inte det tryggt, i sig? Vårt liv ligger helt öppet inför hans ansikte. Han vet till och med vad vi ska ropa - eftersom han kan förekomma med ett svar. En fantastisk insikt som föräldrar har om än i betydligt mindre utsträckning, då de läser av sina barns bekymmer och behov. Det kan handla om allt ifrån hunger till trötthet, böljbyte som behovet av umgänge. När tänder är på väg finns däremot inget att göra. Varför? Febern, salivutsöndringen och värken är då en naturlig process. Signalvärdet av yttringarna. Föräldrar kan sånt intuitivt. Gud som skapat förmågan äger dess ursprung.

Ropa har en högre angelägenhetsgrad än att tala. Det svarar Gud upp emot. Herren säger också att han ska höra medan vi ännu talar. Han bandar inte samtalen och lyssnar någon annan gång, men för sent. Han är närvarande och lyssnar medan vi ännu talar. Det är bönens rum och utrymme.

Men det står inte att han svarar omedelbart när vi talar. Däri ligger skillnaden i detta skriftställe. Det är inte med Gud som med människor. Människor säger; Jag hör vad du säger - vilket fått den arroganta betydelsen - att jag hör men håller inte med dig. Sån är inte Gud!

En Gud som har förmågan att svara innan man ropar i desperation, är en trygg Gud. Jesus är hans namn! Han är en Gud som lyssnar medan man talar. Vad säger bibelordet mer till oss som ropar då vi tycker läget är akut, men där Herren till synes finner allt vara under kontroll och lyssnar medan vi talar?

"Han säger ju: »Jag bönhör dig i behaglig tid, och jag hjälper dig på frälsningens dag.» Se, nu är den välbehagliga tiden; se, nu är frälsningens dag." (2 Kor. 6:2)

När kommer bönesvaret, enligt Herren? I behaglig tid. Talar inte det för en bättre tid, en bättre tid än då vi inte tycker det är behagligt utan obehagligt? Invänta svaret, min vän. Herren har inte lovat att svara för sent. Det har han inte. Han är inte driven av paniken som vi kan känna. Frustrationer, ångest och förskräckelse kan komma över oss. Han står över alla hot. Därför kommer han och svarar dig i behaglig tid. Stilla dig, ja, stilla dig. Han svarar även när det upplevs som allra värst.

Han som bönhör dig i behaglig tid.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln