_DSC9211-2.Mobilen

De delikata synderna - hos andra

"Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare, och hans ord är inte i oss." (1 Joh. brev 1:8-9)

Det finns inte några synder som väcker sådan förståelse över dess avskyvärdhet bland människor, som de på det sexuella området. Otroheten. Otukten. Lustan som tar sitt språng och har sin avsats i kärlek till, under förbjuda omständigheter.

Jesus gör den frågan än värre. Värre än lagen. Han röntgar oss med sina ögon och skärper lagens tolkning och räckvidd när han ser in i vårt inre. Kyrkan talar om att felaktig sexualitet inte bör utlevas utan hållas inne. Att kväsa den och behålla den inom tankelivets område, om möjligt. Men Jesus fördömer synden i köttet. Det är något annat. Antingen finns synden där eller inte. Om det står en bil i garaget så finns där en bil oavsett om man ser den eller inte. Eller hur? Jesus gör inte skillnad på tankelivet och på det utförda eller genomförda brottet. Vad säger det oss? - Vi är inte syndare för att vi syndar. Och råds till avhållsamhet... Vi syndar för att vi är syndare och vi är syndare hela tiden! Det är vår natur - för vem har kunnat hindra en tanke? Liten som stor. Och hur fångar man en uppkommen tanke som inte är ädel inför Gud!? Här är vi alla av samma skrot och korn. Även du som så hårt fördömer och kastar de första stenarna och tar radikalt avstånd från förbrytaren. Du kastar sten i glashus! Och första skärvan har du redan skurit dig på.

Låt oss höra vad Jesus säger - han som vet vad han talar om. Det är hans ord som gäller. Och som en levande gudsman har sagt mig; "Det är Jesus som har sista ordet i en människas liv." Inte publicum! Pöbeln. De skriftlärde.

 "Men jag säger eder: Var och en som med begärelse ser på en annans hustru, han har redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta." (Matt. 5:28)

Hur långt är du redo att följa efter din egen tanke i slavisk efterföljelse på syndens väg? Där har du ditt aber! Du som är tränad i att som Petrus skriver; "De har ögon fulla av otukt och kan inte få nog av synd. De lockar till sig obefästa själar och har hjärtan som är övade i att roffa åt sig, dessa förbannelsens barn." (2 Pet. brev 2:12) Våldsamma ord av aposteln. Våldsamt! Eller hur - du som är rådd att hellre slita ut ditt öga än att gå förlorad i Gehenna. Ty det är bättre att gå enögd in i härligheten än att hela du går förlorad.

När hörde vi talas om en församlingsföreståndare som blivit skild från sin tjänst och utesluten från sin församlingen för att han har varit girig? Girigheten som gör en människa till en blodigel. Man andas in under snålhet och man andas ut i nästa andetag av sparsamhet. Av ren egoism. Man andas och luktar snikenhet. Och man sörjer förmodligen luften som precis lämnat kroppen. Av samma girighet. Av kronisk förlustsjuka i strävan efter att samla åt sig själv. Ja, människor som kan göra allt för egen vinnings skull. Ett medmänskligt sjukdomstillstånd, verkligen.

Låt oss lämna denna förfärliga exponering av människan. Vi behöver alla Jesus. Jesus upprättar människor! Han älskar oss som vi är. Men inte synden. Och han är väl förtrogen med vår natur. Den är inte svag, som vi brukar anföra när vi lägger plåster på andras sår. Den är för stark. Det är problemet. Och på det område där vi försvarar oss att vi är för svaga - där är vi för starka i synden! Synd är synd - hur miserabel din uppväxt än har varit, du självbedragne. 

Låt mig få citera ett annat ord av Jesus. Han som aldrig ser nåden ta slut för någon. Vem utan han kan uttala en sådan här mening i denna kontext? Den rymmer så mycket och jag blir rörd. Slå upp dess sammanhang i Lukas kapitlet 7 och läs.

"Därför säger jag dig: Hon har fått förlåtelse för sina många synder. Det är därför hon visar så stor kärlek. Men den som har fått litet förlåtet älskar litet."  (Luk. 7:47)

Men allt föregicks av förlåtelse. " Gå och synda inte mer för att något ännu värre inte skall ske dig! "

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln