_DSC9211-2.Mobilen

Om du viker av

"Ja, du folk som bor på Sion, i Jerusalem, ingalunda må du gråta. Han skall förvisso vara dig nådig, när du ropar; så snart han hör din röst, skall han svara dig. Ty väl skall Herren giva eder nödens bröd och fångenskapens dryck, men sedan skola dina lärare icke mer sättas å sido, utan dina ögon skola se upp till dina lärare. Och om du viker av, vare sig åt höger eller åt vänster, så skola dina öron höra detta ord ljuda bakom dig; »Här är vägen, vandra på den.( Jesaja 30)

Här är vägen vandra på den. Det är Guds Andes tydliga röst i texten. Jesaja skriver: "Om du viker av ...". Det kan inte uppfattas på annat vis än negativt. Man avviker ifrån en särskild väg. Då kan man missa målet eller destinationen för sin vandring.

Jesaja hävdar att rösten kom bakifrån eller "bakom dig ", som översättningen här så tydligt anger. Det gör tilltalet personligt. Om man lämnat någon bakom sig så kommer också rösten ifrån den som talar och man lämnat, bakifrån. Inte sant? Någon har stannat och inte följt med. Vad har hänt? Så skulle rösten höras vare sig man gått åt vänster eller höger i sin avvikelse. Det handlar om geografi men det kan också handla om tidsperspektiv. En röst som talat eller som talade så tydligt, härkommet och beskrivet i ett annat tempus. "Här är vägen. Vandra på den!" Det vill säga: - Gå tillbaka! Och därifrån vidare.

Avvikelsen från vägen kan ha skett åt höger eller åt vänster, skriver profeten. Alltså av skilda orsaker. Men det är likaväl en ödesdiger avvikelse - varför skulle Guds Ande annars vädja?

Vilken enastående frihet det sedan ligger i "att vandra " på den rätta vägen som leder till målet. Jesaja uppmanar: "Vandra på den!" Vi behöver alltså inte vara stillasittandes. Guds Ande är en fin röst och ledsagare. Han är vår käpp och vår stav i tiden.

Han tröstar oss. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Elena » I den Helige Andes tjänst!:  ”Ja, heliga anden behöver oss som redskap ”

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

Bloggarkiv

Etikettmoln