_DSC9211-2.Mobilen

Stormen Sandy.

Himmelriket är lik en not som kastas i sjön och fångar fisk av alla slag. När den är full, drar man upp den på stranden och sätter sig ner och samlar de goda fiskarna i kärl, men de dåliga kastar man bort. Så skall det vara vid tidsålderns slut. Änglarna skall gå ut och skilja de onda från de rättfärdiga och kasta dem i den brinnande ugnen. Där skall man gråta och skära tänder. Matt. 13: 47-50.

Vi har varit med om en kuslig månad. Stormen Sandy drog in över USA och klingade ut med stor förödelse. New York upplevde en tragedi likt den i New Orleans för några år sedan. Hade dessa händelser varit beskrivna i Gamla testamentet, hade de rubricerats som straffdomar. De årligen återkommande cyklonerna som drar in över USA är mer än ett lokalt fenomen. De äger ett koncentrat i olycka som övergår det normalt förklarbara, de globalt förändrade klimatförhållanderna till trots. "Stormen laddar upp i Golfen", skrev massmedia i realtid. Som om den ägde en beslutsamhet eller var besjälad. Ja.

I dagens text läser vi om änglar som vid tidens slut skall gå ut och skilja människor åt. Himmelriket sägs vara likt en not. Men vid tidsålderns slut sker ett nytt moment i hanteringen av noten. Änglar kommer ner till jorden med fullmakt att utföra en selektering av människor. För det står så. Skilja ut människor! Frågan väcks. Vilken kategori tillhör jag? Är jag en ful fisk eller en dyrbar - i Guds ögon? Ond eller rättfärdig. Frågan är naturligtvis allvarligare än ordvitsen. Och svaret är inte självklart! Var och en får pröva sig.

Vi har en sötgullig uppfattning om änglar. De beskyddar och kommer med glada budskap - som till Maria, Jesu moder. Och de är vackra och sympatiska. Men har du läst i Uppenbarelseboken hur änglar får en helt annan uppgift? De blir verkställare av straffdomar. 

Det finns ett sammanhang som osökt gjort sig påmint för mig, då vi genom väderlekstjänster och nyhetsförmedlare fick se hur stormen Sandy laddade upp sitt oväder i Mexikanska Golfen. Har du läst om dammen i Betesda? Vi kan läsa om den i Nya testamentet. En ängel uppgavs röra upp vattnet och den som först kom i vattnet, blev frisk. Alla änglar har inte samma uppgift. Några får uppdraget att vända upp och ner på några betydelsefulla skålar i himlen. Vredesskålarna. Ängeln rörde på den tiden upp vattnet i Betesta. Nu är en annan tid beskriven. Vid tidsålderns avslutning. Änglar och vatten... det är mer än ett maritimt tema vid ett skrivbord! Noten och vattnet. Rådlösheten inför vattnets bedrifter. Och människorna i noten. Onda eller rättfärdiga.

Kan det ha varit en Herrens ängel som ställde sig mitt i den Mexikanska Golfen och rörde upp vattnet? Frågor kan i sig vara spektakulära. Men en fråga kan också återspegla ett svar. Döm själv utifrån skriften. Jag skriver det för att få dig att reflektera över det oförklarliga.

Hur kunde en cyklon så exakt hitta vägen till en av världens mest ogudaktiga städer - New York och genomsöka varenda vrå med en våldsam kraft? Longituder och latituder erbjuder betydligt fler destinationer än dit. Det är mer än en klimatförändring. Det liknar en punktinsats.

Vad säger profeten Amos? "Stöter man i basun i en stad utan att folket blir förskräckt? Händer det en olycka i en stad utan att Herren har vållat den? Amos 3.

Döm själva.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln