_DSC9211-2.Mobilen

50,53...Idag slog jag personbästa på milen. 50,53. Knappa minuten, sedan är jag över tröskeln! Femtiominuters tröskel. Florens väntar.

Här är ytterligare en bild från Florens. Till höger i bild syns den stora katedralen; Cattedrale di Santa Maria del Fiore. En mäktig kupol man kan ta sig upp i, igenom och ut på taket. Kupolen från 1300 - talet rymmer trappor. Man tar sig upp via smala stentrappor inbyggda i kupolväggarna. Ett magnifikt bygge. Högst upp där tornets åskledare syns, men inne i kyrkan, går en kransbalkong med en extrem hög utsikt rätt ner i kyrkan. Vidare kan man ta sig ut via små portar i klocktornet - dit där de vita linjerna längst upp på kupolen möts. Man är då ute i det fria. Där har man en formidabel utsikt. Man ser hela Florens. Taken består av ett tegelskiffer av tidlöshet. Här har renässansen parkerat. 

I den här kyrkan predikade munken Girolamo Savonarola, på sent 1400-tal. Kyrkan fylldes till bredden av hans eldiga och föga insmickrande tal. Folk stod ända ute på torget och lyssnade till honom i tiotusental. Det var packat. Föga anade han då att han skulle sitta i rådhustornets fängelse, några år senare. Det är tornet som vi ser längst till vänster i bild, i brunbränt tegel. Här fick han sitta tills man brände honom på bål på Piazza della Signoria - alldeles nedanför tornet. En maktfullkomlig katolsk kyrka bannlyste honom, dömde honom och avrättade honom. Samma kyrka som Ulf Ekman rosar att ha vårdat de heliga skrifterna och traditionerna under sekler. Religion med politisk makt är farligt. Nu som då. 

Munken vek inte en tum. Elden släckte hans liv i påvens namn - för man gör väl inte sådant i Jesu namn?  Man strödde sedan askan av Savonarola och hällde den i floden Arno, som vi kan se i smutsiga färger nedanför palmen i bild. (Klicka gärna på bilden så du ser ordentligt.)

På en av tvärgatorna till höger i bild skall vi bo. Där ligger vårt hotell. Ponte Vecchio, den enda bro som klarat sig från alla krig i Florens, ligger alldeles utanför bild på vänstra flanken. Loppet kommer att dras längst med den vägen och ner mot floden och två mil runt i staden. Jag skall se om det går att få till en actionkamera att filma några avsnitt under loppet. Det skall ju vara sevärt också.

"Om dessa tiga, skall stenarna ropa. Djup ropar till djup."


 

Etiketter: florens, firenze

Kommentera gärna:

 • Thommy Jakobsson • 6 januari 2016 15:07:25
  Hej Erling!

  Tack för uppmuntran!

  Så roligt att du hittat till min hemsida. Jag vill minnas att jag inte påtalade något av det när jag stötte på dig i tunnelbanan. Men så roligt att också få dig till läsare. Kanske jag kan få lägga till dig bland de som jag sporadiskt skickar blogglänkar till?

  Ja, som sagt jag uppskattar de artiklar du skrivit i tidningen DAGEN. Det behövs kunskap i många frågor i denna förvirrade tid. Låt pennan glöda, Erling! Din kunskap och erfarenhet behövs.


  Fridshälsningar

  Thommy
 • Erling Medefjord • 5 januari 2016 22:28:44
  Hej Thommy!
  Läste din artikel och foto på staden där Savonarola predikade och dog. För en tid sedan befann jag mig i Frankrike och köpte en bok som handlade om dels Savonarola och dels Machiavelli. De var samtida och Machiavelli kände naturligtvis till den radikale förkunnaren men valde en helt annan väg, tyvärr, politiskt rävspel. Intressant foto och artikel som du skrivit. Läste också det du skrev om Jesaja, mycket gripande.
  Låt mig säga att jag blev oerhört glad över att du hälsade på mig vid Västra Skogens T-bana för en tid sedan. Du måste ha ett väldigt gott personminne.
  Vill önska dig all Guds fortsatta välsignelse år 2016.
  Din broder i Kristus
  Erling Medefjord

Senaste inläggen

Kommentarer

 • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

 • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

 • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

 • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Etikettmoln