_DSC9211-2.Mobilen

Filippus blev sedd i Asdod.

Jag tycker berättelsen om Filippus och den etiopiske hovmannen är enastående. Har du läst den? Filippus som får bli den helt avgörande hjälpen till att en hovman blir omvänd, frälst och döpt. Det är inte en liten händelse. Apostlagärningarna: 8.

 

Det är ett drama som sträcker sig tillbaka till Jesaja överlåtelse. Ja, faktiskt! För hur skulle den etiopiske hovmannen kunnat läsa om Herren, om Jesaja inte hade varit en andesmord skribent som umgicks med Gud? Sjuhundra år tidigare!

 

Gud hade tydligen observerat hovmannen som var på besök i Jerusalem för att tillbe. En ängel blir sänd till Filippus tidigare på dagen med instruktionen att gå ut till en plats vid ett givet klockslag, lite senare samma dag. Gud visste om vilken väg och när hovmannen skulle komma förbi platsen. En droska som färdas är lätt att missa på ett par minuters marginal. Allt måste ske i rätt tid som när en blixt avlossas intill kameran under fotografering. Synkroniseringen!

 

Guds ande talar till Filippus att närma sig ekipaget. Hovmannen sitter och läser i Jesaja bok. Filippus frågar honom om han förstår vad han läser. Filippus blir inbjuden att åka med en bit och undervisningen leder till att den etiopiske hovmannen självmant önskar att bli döpt. Men så fort de kommit upp ur vattnet rycker Guds ande bort Filippus, helt oförklarligt. Han blev senare sedd i Asdod.

 

HERREN gör sina tjänare till sändebud!! Är det inte så?

 

Det här är ingen gammal testamentlig text! Vi lever under samma betingelser. Men man måste göra som ängeln säger, höra Guds ande tala och ha tilltro till Ordet. Vilket enastående arrangemang iscensatt från himlen! Filippus är fullständigt i harmoni med Guds plan för den etiopiske hovmannen. Och kan vara en gudsman. Han går hela tiden i  t r o !

 

Hur skall du och jag kunna vara sändebud för Gud, utan att vi umgås betydligt mer intensivt med Herren? Den gemenskapen kan aldrig uppstå ur ett rationellt tänkande. Den måste börja som en väldig längtan och livsnödvändighet. Livsnödvändighet, där har du nyckelordet! Hur skall Gud kunna utverka kraftverkare åt sig som inte går jämna steg med Herren? Det är en omöjlighet!

 

Hela treenigheten var i aktion då Filippus gick. Herren genom tjänsterna, Anden genom gåvorna, Gud genom kraftgärningarna! Mannen försvann. Det är inget märkligt i det. Gud hade ytterligare en avsikt. Herren gjorde sin tjänare till ett sändebud. Filippus försvann och dök upp i Asdod. En kraftverkning av ovanligt slag. Guds rike är inte ett tillhåll för tes-tuggare. Guds rike består i rättfärdighet, frid och glädje i den helige ande.

 

Vi har väldigt liten erfarenhet av vad det vill säga att följa Jesus. Vår längtan är många gånger tveksam och svag.

 

Men Guds möjligheter är oändliga!

 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Märta » Arbetet i Guds rike:  ”Instämmer helt och fullt med Backman "Tack för din klarsyn och tydliga analys!"”

  • Leif Backman » Arbetet i Guds rike:  ”Guds ord är skarpt och klart. Svart är svart och vitt är vitt. Grått blir det nä..”

  • Märta » Nyhemsveckan:  ”Forts. Pingstledaren Alm tycks sakna orientering i Skriften såväl som i den andl..”

  • Märta » Nyhemsveckan:  ”I sin slutplädering skjuter han skarpt, pingstledaren. Det tragikomiska är att h..”

  • Leif Backman » Nyhemsveckan:  ”Bibeln säger; "Hur kan en blind leda en blind?" Ärkebiskopen har under sin ämbet..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln