_DSC9211-2.Mobilen

Det eskalerar!

"HERREN är god, ett värn i nödens tid, och han låter sig vårda om dem som förtrösta på honom." Nahum 1:7

Det rapporteras om att Nato placerat ett stort krigsfartyg utanför Bornholm i Östersjön. Haven som utanför ländernas territorial vatten är ett ingenmansland. Det är som svar på den ryska mobiliseringen i området. Som enskild händelse är det inte märkvärdigare än de återkommande militära övningar som sker i området. Sett i sitt sammanhang så är det både en given men farlig upptrappning. De baltiska länderna är Nato medlemmar. Även Danmark och Norge. Men det föreligger inget konkret hot. 

Är det inte Ukraina som är utpekat och konkret hotat av Ryssland? Ukraina, hör inte till Östersjöområdet. Borde inte Nato trupper bättre skickas till Polen? Till Rumänien och Moldavien - vilka säkert skulle se etablering av styrkor som en stabilisering i området under lukrativa former. Varför larmar Sverige? Har inte Nato landet Turkiet en lång kuststräcka i Svarta havet som geografiskt når längre än perifera Östersjön? Vad vet den svenska militären som inte redovisas? Vilka är de konkreta farhågorna - när man samtidigt säger att de militära förstärkningarna på Gotland inte ska ses som uppseendeväckande? 

"Oerhört allvarligt säkerhetspolitiskt läge ", säger Sveriges utrikesminister Ann Linde. Vad tänker hon på när hon säger så? Det diplomatiska språkbrukets främsta representant har inte några fler superlativer att förstärka sina meningar med. Vad kan vara värre beskrivet än "oerhört allvarligt"? 

I dag kommer också uppgifter om att skicka ytterligare förstärkningar till Gotland. Även beaktat det faktum att Gotland är ett ständigt säkerhetspolitiskt strategiskt viktigt område, så är det Cuba och Venezuela som Ryssland omnämnt vara möjliga stater att militarisera. Men inte uttalat Gotland.

Mina vänner, spänningarna ökar! Det retoriska tonläget följs upp av militära enheter. Snöbollen är i rullning och kan inte ens till sin omfattning jämföras med en äktenskapskonflikt där ett vuxet par inte ens klarar av att stävja dynamiken i ett gräl. Katastrofen banar väg åt sig själv!

Vi står inför en eskalering där alla parter dras in Östersjöområde under Ukraina konflikten. Ryssland vill rita om hela den Europeiska kartan. Vladimir Putin ser sin historiska chans att återupprätta Rysslands stormakt. Och han kommer att lyckas till ett högt pris. Frågan är var Ryssland börjar sin resa mot en för oss destruktiv framtid. 


"HERREN är mitt ljus och min frälsning. Vem skulle jag frukta? HERREN försvarar mitt liv. Vem skulle jag vara rädd för? När de onda kommer emot mig för att sluka mig, mina motståndare och fiender, då ska de själva snava och falla. Om en här belägrar mig räds inte mitt hjärta, om krig bryter ut mot mig är jag ändå trygg." Psalm 27. 

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln