_DSC9211-2.Mobilen

Orostider

Den 4 december ordnade Stockholms Handelskammare ett symposium om tidsläget. Där medverkade bland andra marinchefen Ewa Skoog Haslum och talade om hotbilden över Sverige. Det var också rubriken över hennes framförande.

Vi lever i förkrigstid! Ja, det var ingen profet som sa det. Det var marinchefen. Annars är vi vana vid att säga att vi lever i efterkrigstid. Förkrigstid!  Hur kan man använda ett sådant begrepp? Det betyder att det ligger ett krig framför. Inte sant?

Ewa Skoog Haslum pekade på att den ryska marinen är intakt - trots kriget med Ukraina och att den ryska marinen ständigt övar i Östersjön på att blockera  hamnar och framkomligheten i Östersjön. Samtidigt påtalade hon att de hybridattacker som ständigt genomförs, utföres förnekelsebara. Hon belyste också att Östersjön är ett hav av infrastruktur på öppet vatten, där Sverige inte själva äger jurisdiktion. Den svenska militären ser heller inga förbättringar i de aktiviteter som främmande makt bedriver mot Östersjöstaterna.

Det är verkligen alarmerande och att vara alarmistisk nu är inte utan fog. Det svenska civilsamhället uppvisar ett yrvaket beteende då vi levt aningslösa i en efterkrigstid.

Jag tycker det är allvarligt och den kristne står inte utanför denna världsbild. Vi vet inte hur det kommer att eskalera.

Just nu så brinner jag för att spela in ytterligare undervisning från Apostlagärningarna. Ordet är så levande! Det är med det som när man gräver en grop och hittar vatten. Det rinner till mera vatten om man öser. Och när man hittar vatten vill man ösa, bildligt talat. Men jag har inte bestämt mig för om jag ska splittra upp mitt engagemang på det viset. Den typen av verksamhet kan lika gärna vara ett sidospår från det som är min kallelse, dvs att vara ute bland människor.  

Ja, ni som är intresserade får hålla utkik. Sprid inspelningarna vidare i den utsträckning de är bärare av något väsentligt.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln