_DSC9211-2.Mobilen

Stigarna

Senast jag stod i korsningen Gamlabrogatan/Drottninggatan så kom det en man fram till mig som uppgav sig vara en präst. Han luktade brännvin. Stackars. Han saknade frid. Han poängterade att en av mina tre plakatmeningar var missvisande; "Sök honom till räddning", står det på plakaten. Han menade att det är Gud som söker människan och inte tvärtom. Han hade delvis rätt. Men gemenskap och relationer är aldrig ensidiga och enkelriktade. Gud som vill att alla människor ska bli frälsta och få kunskap om sanningen. Det var ju också därför jag stod där med mitt plakat, för att Gud söker dem. 

"Var och en som beder, han får; och den som söker, han finner; och för den som klappar skall varda upplåtet."  Matteus 7.

Jesus pekar på tre aktiviteter i denna text. Tre mänskliga aktiviteter i första hand. Den ena är väldigt konkret. "Den som beder han får."  Bibeln säger inte att den som beder kanske kommer att få. Nej, deklarationen är kategorisk. Han får! Detta kallas för bönesvar. Gud möter människans böner och svarar, lyfter av hennes samvetsnöd och bördor och renar våra själar från synd. Den åtgärden kan bara Jesus genomföra.

Den andra av de tre aktiviteterna är att söka. Människan är en obotlig sökare. Det beror på vårt ursprung. Vårt andliga ursprung som är av Gud.  Vi som är hans avbild och inte tvärt om.

Människan som ständigt söker efter stimuli. Det kan vara på det intellektuella området, genom religioner, genom konst eller i kulturen, eller i sporten, eller genom att ständigt söka njutningar av andra slag. Det kan vara genom yoga eller meditation och annan verklighetsflykt. Människan söker för hon är en sökare efter andra realiteter. Men ofta vid vägs ände återstår det något otillfredsställt inom människan. Själva spåren i sanden av rotlöshet, rastlöshet och otillfredsställdhet ger ett mönster om ett synbart sådant gudsbehov. Människan är en sökare oavsett vart vi befinner oss på en kultiverad eller bildad skala. Gud som låter sig finnas om du söker honom i uppriktighet.

Den tredje aktiviteten är möjligen mer av en desperat karaktär. Tillvägagångssättet uppvisar bilden av någon som klappar på en dörr. Människan vill in i en annan tillvaro och bort från det nuvarande tillståndet. Hos vissa människor ser man detta tydligare än hos andra. Vid övermäktiga problem eller vid negativa inslag i livet bankar vi på de dörrar vi annars kanske inte skulle prova på att söka hjälp vid. En del tar till och med till droger för att få lättnad för sin trötta och plågade själ. Då går det mer eller mindre fort utför. 

Detta är ett mycket vanligt scenario för Gud. När människan tömt ut alla andra vägar och sökt sig trött och slut, då kommer hon till Gud som öppnar för henne. Gud som tillfredställer de djupaste behoven. Han som aldrig förebrår dig i denna din hjälplösa position.

Du som bankar på himlens dörr, på himlens port och är i nöd. Gud sitter innanför dörren bildlikt talat och bara väntar på att du skall nå fram till hans dörr för att ge dig hjälp. Jesus är dörren! Klappa på och den ska öppnas. Du som ber, du skall få svar. Du som söker skall finna!

I dag skall jag ställa mig på gågatan igen. En befriande proklamation där tusen hinder vill resa sig på vägen dit. Ja, över en natt kan gräset växa igen på stigen och tjock nysnö lägga sig på dold väg oavsett konturer och yta. Stigar som skall hållas upptrampade.

Därför att Gud söker människan och för att de som själva söker skall finna honom.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln