_DSC9211-2.Mobilen

En analys

Nästa vecka kommer Finland att deklarera sitt beslut om Nato medlemskap. Också i den svenska riksdagen råder i princip konsensus i frågan. 

Det står bortom allt rimligt tvivel att den ryska regimen kunde förutse denna reaktion innan man invaderade Ukraina. Det är också säkert att ryssarna tagit den risken med i bedömningen. Vilken då? Att hela Östersjön blir ett innanhav för Nato. Ryssland varnade för det innan Ukraina krisen. För det är det saken gäller på den här sidan om konflikten i Ukraina.

Den ryska regimen har sagt att man ska vidtaga "militär tekniska åtgärder" om Finland och Sverige ansöker om ett medlemskap. Militär expertis pekar på att Kaliningrad kommer att bli än mer kärnvapen bestyckat.

Det må så vara hänt. Men det är inget ytterligare hot där det redan finns kärnvapen. Det gör varken från eller till. Kärnvapen som är burna av missiler som når överallt och inte vet av några distanser. Analysen är för trubbig och vilseledande. Kvar står den kryptiska och gåtfulla formuleringen som ryssarna kallat för "militär tekniska åtgärder." 

Ryssland har under ett halvt år före invasionen av Ukraina prövat USA och Nato. Nato ämnade inte gå till motangrepp. Det lovade man. Man kunde så på goda grunder invadera Ukraina. Riskerna ansågs för höga för Nato att genomföra en direkt konfrontation med Ryssland. Då skulle vi hamna i ett tredje världskrig. Den saken har inte ändrats. Det är alltså fortsatt så att skulle Ryssland angripa Baltikum så har Nato en skyldighet att bistå. Men det är fortfarande så att någon måste vara situationen mest vuxen. En intervention kan helt enkelt inte bemötas. Ett krig måste genomföras passivt med defensiva vapen. Annars får vi ett okontrollerbart tredje världskrig.

Vad i består den tekniska lösningen? Vad är en teknikalitet? Det är en åtgärd. Vad är en militär åtgärd? Den är av militärt slag. Det är egentligen klara besked.

Det är i ett Östersjö perspektiv att befästa de öar som ger inflytande för Kaliningrad och St: Petersburg. Det handlar om Gotland och Åland. Jag är övertygad om att det är de strategiska positioneringarna man väljer. Och det finns ingen möjlighet att med de volymer Ryssland besitter kunna bemöta deras anfall. Det är ju just därför Nato frågan övertygat det svenska styret om ett medlemskap. Kvantiteterna. Volymerna. I den ryska överlägsenheten. Det kan till och med vara så att man besätter öarna med de vapen ingen idag vill ta i sin mun. Då är styrkedemonstrationen avslutad och ett faktum.

Jag skrev och förundrades över när Ryssland skickade flyktingar till Belarus i höstas. Flyktingar vällde in över Polens gränser. Polen som just då hade en tvist med EU angående självbestämmandet i många juridiska frågor. Men flyktingfrågan drev Polen rätt in i EU famnen igen. Så kontraproduktivt för Ryssland. Kunde man inte förutsett det? Självklart! Och det gjorde man också. Tvisterna kondenserades i ett nu och bordlades. Det låg egentligen inte i Rysslands intresse - som vill splittra EU. Men man hade siktet inställt på Ukraina. Vad blev resultatet? Polen dignar nu istället under flykting problematiken. Ryssland testade av beredskapen. Den Polska och den Europeiska.

Frågan om Finlands och Sveriges reaktion att gå in i Nato om Ryssland gick in i Ukraina var förutsedd. Nu får Ryssland det incitament som man i och för sig inte behöver men ändå kan relatera till. Och kommer att relatera till. Ytterligare annektering av andra länders territorium av den egna skapade anledningen.

Må Gud hjälpa oss om jag har rätt i min analys.

- Må Gud då verkligen hjälpa oss!!


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

  • Anita » Traktatmissionen!:  ”Thommy,jag sänder många Krya på dig hälsningar och ber att Gud ger dig kraft och..”

Bloggarkiv

Etikettmoln