_DSC9211-2.Mobilen

Nineve - Mosul

" På gatorna stormar vagnarna fram, de kör om varandra på torgen. De ser ut som bloss, som blixtar far de i väg. Han kommer ihåg sina väldiga kämpar. De stapplar där de rusar fram. De skyndar mot stadens murar och skyddstaken görs redo. Flodernas portar öppnas, och palatset faller ihop. Det är bestämt: Hon skall kläs av och föras bort. Hennes slavflickor skall sucka som duvor och slå sig för bröstet. Nineve var sedan gammalt som en vattenrik damm, men nu flyr vattnet bort. "Stanna! Stanna!" Men ingen vänder sig om. Röva silver, röva guld! Här finns skatter utan slut, överflöd av dyrbarheter. Tom, tömd, förödd! Modlösa hjärtan, vacklande knän! Darrande höfter överallt! Alla ansikten är blossande röda." Nahum 2.

Två gamla testamentliga profeter blev på sin tid sända till Nineve. Först var det Jona - som mest är känd för valen han blev slukad av och den mindre kände Nahum, som trädde upp en generation senare.

Historikerna vet av att Gud verkligen skonade Nineve under Jona verksamhetstid. Men att domen verkställdes under Nahums tid. Då hade folket återigen vänt Gud ryggen och med allt vad det innebär. Då som nu! Nineve som i dag kallas för Mosul i Irak. 

Mosul har sedan ISIS påbörjade sina härjningar varit ett av deras högsäten. Där uppges staden rymma en stor del av ISIS styre. Eller IS. Just nu, i skrivande stund, genomför den irakiska armen en storoffensiv mot staden. Uppgifter cirkulerar om att IS manskapen är omringade och instängda i staden. De kan inte fly därifrån. Mosul är inte heller idag en liten stad. Man uppskattar att uppemot 350.000 barn nu är instängda i staden. Du förstår!..

Gud har i historien haft en kontrovers med Mosul. Eller Nineve. Jag vänder mig därför till texten av Nahum eftersom texten av Jona är historia. Det är en dramatisk redogörelse - för vad är det för fordon som kör om varandra på fälten med "bloss och blixtrar " ? Ja, det är då inte stridshästar under Nebukadnessars tid med abnorma väderspänningar. Det här måste istället vara frågan om moderna stridsvagnar. Texten är från 600 - talet f. kr. Den reella händelsen hör alltså hemma i en tid långt senare än både Nahum och Nebukadnessars tid och levnad.

Invid Mosul stad finns idag en väldig damm. Det kan man se bilder över på nätet. Men dammen är i dåligt skick. Det har man vetat länge. Men vad säger profetian?

"Nineve var sedan gammalt som en vattenrik damm, men nu flyr vattnet bort. " Stanna! Stanna! " Men ingen vänder sig om."

Googla på Mosuldammen på nätet. Skaffa dig en bild av hur den ser ut. Brister den kommer hundratusentals människor att sköljas med. Bibeln talar inte om att IS skall genomföra ett terrordåd där. Men att dammen brister det kan vi vara så säkra på. Vattnet flyr bort! Guds domar går över bibelordet. Den som har en tillflyktsort han har den hos Kristus.

Om domen står fast - ja, då står löftet om nåd också fast! Det är samme trofaste Gud.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

  • Anita » Traktatmissionen!:  ”Thommy,jag sänder många Krya på dig hälsningar och ber att Gud ger dig kraft och..”

Bloggarkiv

Etikettmoln