_DSC9211-2.Mobilen

Frihet, jämlikhet och broderskap...

En ögonblicksbild vid ett korsat möte. Mannen med till synes utländsk härkomst stannar till vid Olof Palmes grav, mitt i Stockholm. Olof Palme, en politiker från en annan tid men med ett lika högaktuellt samhällsproblem hämtat från den franska revolutionens dagar - frihet, jämlikhet och broderskap. Det kan inte hjälpas. Motsättningarna och klyftorna har istället bara ökat i den europeiska gemenskapen, som var tänkt att främja förbrödring. 

 

Bilden fångar den anonyme sökaren efter ikonen och symbolen för frihet åt alla som inte känner det så, i en om möjligt utanförsatt folkgrupp. Vi kan tolka bilden så utan att för den sakens skull bli anklagade för att ytterligare odla fördomar. Vi saknar jämlikhet på arbetsmarknaden och ibland goda attityder mellan olika befolkningsgrupper. Polariseringen tilltar allt eftersom ekonomin urholkas. Så skedde också på 1940-talen, då man byggde ugnar för att rensa ut ett par, tre  till fyra folkgrupper i vårt grannland. Om det nu är rumsrent att etikettera så.

 

Opinionsbildningen i Sverige lever farligt. Det gäller att äga ett rent manifest eller att hålla tungan rätt i mun. Fördelningen eller missfördelningen vet inga gränser. Tänk att vi idag har politiskt förtroendevalda i vår riksdag som kallar icke europeer eller sydlänningar för apor. Det är skrämmande.

 

Jag tycker bilden är talande. Mannen liksom ser sig omkring efter någon likvärdig, fyra alnar ner. En ledare med förmodade svar på samhällsproblemen.

 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln