_DSC9211-2.Mobilen

Energikrisen

Dagen efter att jag skrev om driftstörningarna i kärnkraftverket i Ringhals så kom ett pressmeddelande från företaget Vattenfall som berättade att det var den mänskliga faktorn som orsakat det, dvs ett handhavandefel i kombination med undermåliga instruktioner. Först uppgav man att det var ett fel man inte tidigare haft och att det var oturligt att det inträffade nu. Att ingen illasinnad påverkan inifrån eller utifrån skett, det är då för väl.

Men är det inte Kärnkraftsinspektionen som är tillsynsmyndighet vid en så här stor driftstörning på ett kärnkraftverk under en incident och som äger både rätten och skyldigheten att utreda och uttala sig i saken - mer än osäkra svar av utövaren på en glidande skala? Utredningar i myndighets Sverige brukar inte heller föregås av enkla förklarings modeller hastigt framtagna för att ge ett snabbt lugnande besked. Utredningar i myndighets Sverige brukar ta tid. Saken upplevs nu närmast utagerad men med stora och vittgående konsekvenser.

Det är också så att det besked som initialt underläts att ges till förklaring över vad som hänt, oavsett sker på bekostnad av tilltron till att man verkligen kan sköta driften säkert. Varför offrar man den tilltron, isf? Vad finns det utifrån mitt resonemang för något som är en större sanning att skydda än tilltron till en säker drift? Tilltron till säkerheten som är det viktigaste av allt i en kärnkrafts anläggning att värna och saluföra. Vattenfall deklarerade också att man skall dela informationen om olyckans orsak och förlopp med världens alla andra kärnkraftverk framöver. Det väcker också förundran. Är inte det en självklarhet mer än ett hastigt försök till ett lugnande besked? 

Iran har återkommande anklagat Israel för att ha gjort intrång i deras kärnkraftsverk med påstådda driftstörningar. Det vet vi inget om. Påverkan av kärnkraftverk utifrån skulle i så fall vara möjligt och våra myndigheter har också varnat för intrång i viktiga svenska samhällsorgan.

Vad betyder det att den ryska regimen varnat Sverige för att ansöka om medlemskap i Nato med " vidtagande av militär tekniska åtgärder " som konsekvens? Vi har alla undrat över det uttalandet. Ringhals reaktor 4 är en energi producent av el till motsvarande två gånger Göteborgs stad eller till motsvarande hela Skåne. Det kan inte nog illustreras. Det är en omfattande driftstörning vi är med om och det sker i den mest spända av alla tider sedan andra världskriget och under hot från främmande makt - under en svår energikris då elproduktionen är den mest ansedda. Det måste få sägas.

Detta är inte ett ämne för konspirationsteorier. Det är alldeles för allvarligt för det. Men hanteringen av informationen väcker fler frågor än själva incidenten. 


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ester » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt i..”

  • Upp 13:17 » Gensvar till Daniel Alm :  ”Dessa samfundspåvar saknar insikt vilket bevisas av dem själva iom att de gått i..”

  • Leif Backman » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Sanningen biter när den träffar. En rättmätig fråga till Daniel Alm, och många p..”

  • Elisabeth » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Tack, Thommy för denna klarsyn! Man har ju inga ord. Välsignelser! I Herren ”

  • Ester » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Gud välsigne dig. Tack GOD GUD för att det finns kvar människor i Sverige som v..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln