_DSC9211-2.Mobilen

Den politiskt korrekta egoismen

"Den som tillsluter sitt öra för den fattiges rop skall själv ropa utan att få svar."
                                                                                               Ordspråksboken. 21:13

Lika visst som det finns välsignelser i fotspåren av den som hjälper den fattige - för det är bibelns budskap, så finns det verkan för den som blundar och går vidare och inte känner in nöden hos andra. Vad är välsignelse? Vad är förbannelse? Döm själv.

"Den"...vem är det? Vem som helst! Oavsett, oaktat, utan anseende till person så sällar sig en människa till det ordet beskriver. Vad beskriver ordet?

"Den som tillsluter sitt öra" alltså den som inte längre beaktar någons vädjan. Ett tillslutet öra för den fattiges rop...Han skall själv ropa utan att få svar! När sker "skall"? Det är en påstådd bestämning på framtiden utan bisats som kan upphäva eller mildra det påstådda. Obevekligt och konsekvent. När bibeln presenterar orsak och verkan så adekvat är det som om det vore en naturlag. Eller en andlig lag. Du, du och du kommer också att få ropa utan att bli lyssnad på! En vacker dag.

Vad betyder det att öppna sitt öra och lyssna på den fattiges rop? Det är att ge åtminstone en allmosa. Mät själv upp din gåva och bestäm valör på din hjälp. Men stänger du ditt öra och blundar för den fattiges behov - ja då uttalar bibeln utan omsvep att en sådan kommer att få uppleva det ropet från andra sidan hjälplösheten. Här behövs inga bilder för att illustrera. Guds finaste vänner är de fattiga, främlingar, änkor och faderlösa. Han ömmar för dem! Han som är syndares vän.

Här kan du och jag göra skillnad för den enskilde. Det är en kristens hållning i en egoistisk värld. Vet du... det är illa när rasismen breder ut sig. Eller hur? Men vet du vad som är än mer avskyvärt i Guds ögon? Det är när egoismen lånar den rasistiska argumentationen och låtsas vilja lösa fattigdomen på ett makroplan.

Vanmakten har sitt språk och sina problem. Men egoismen hittar alltid andra paltor att kläda sig med. Den tillsluter först sina ögon. Sedan sina öron.

Då har hjärtat redan börjat stelna av förhärdelse.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv