_DSC9211-2.Mobilen

Ryssland flyttar sin gräns mot Finland!

Det ryska försvarsdepartementet har beslutat att ändra havsgränsen mot Finland och Litauen i Östersjön. Det handlar om Finska viken och området utanför Kaliningrad. Man motiverar det med att de gränser som Sovjetunionen hade på sin tid inte motsvarar dagens gränsdragningar. 

Det här är en mycket farlig utveckling och den återupprepas gång på gång sedan intåget i Ukraina. Men konkretiseras nu ytterligare. Var inte hela Baltikum ett lydområde till Sovjetunionen en gång i tiden? Har inte Åland varit under rysk besittning? Står det för övrigt inte i Guds ord om vilka gränser och landområden Israel till slut ska besitta - för att göra en nätt jämförelse? Står det inte talas om området som definieras som "yttersta Norden" hos profeten, som ska draga mot Israel i en slags federation en dag - självvald eller tilltvingat sig under ett härnadståg? Jag bara frågar.

Varken den finska eller den litauiska regeringen har ännu kommenterat uppgiften. Det är förvånansvärt få reaktioner som framkommit kring denna nyhet. Vi skulle kunna vara bara timmar ifrån en konfrontation! Finska viken är en tändhatt.

Det här kommer sätta Nato på ett enormt stort prov. Hur långt ska Ryssland få gå innan man beslutar att motsätta sig alla utkast och idèer i handling? Samtidigt måste någon vara mest vuxen i rummet. Det är diplomatins paroll. Får vi en väpnad konflikt mellan Ryssland och Nato då kastas vi in i ett öppet världskrig. Vill man då offra några skarvbebodda skärgårdsöar eller miljöförorenade vatten till förmån för freden? Det kanske är värt det. När är gränsen nådd!? Det är frågan.

Det ryska uttalandet hämtat från The Moskow Times skulle medföra att den ryska gränsen till några av de små öar idag tillhörande Finland i Finska viken flyttas fram. Det är som om grannen skulle stjäla dörrmattan utanför ens dörr eller parkera bilen på någon annans betalda parkeringsplats - för att med hjälp av illustrationen bryta ner händelsen till vår egen vardag. Sånt sker inte obemärkt. Inte någonstans.

Detta har befarats under flera år. Ryssland vet om att hoten och den förstörelsekapacitet de besitter inte kan mötas med militära medel. Då eskalerar kriget. Här testar Ryssland än en gång hur långt de kan gå. Ja, kanske mer konkret än vi på länge erfarit i vårt närområde.

Våra fäders profeter har varnat för detta sedan länge. Men vi ser det inte. Om vi över huvudtaget förväntade oss att detta skulle ske, så var det på ett annat sätt under helt andra förlopp.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln