_DSC9211-2.Mobilen

Farlig utveckling på Östersjön!

Det drar ihop sig på Östersjön.

Den estniske befälhavaren Martin Heren har kastat ut ett förslag om att Polen, Finland och Sverige tillsammans ska hindra ryska oljefartyg genom en fartygs blockad. Det är TVP som uppger detta.

Militären uppger att det är inte fel att jämföra situationen med den som förelåg på 1930-talet. En gemensam blockad skulle hindra rysk olja att kunna transporteras från Moskva eller Sankt Petersburg och vidare ut för export. Ryssland finansierar kriget med den olja man för ut via utlandsregistrerade fartyg som står parkerade utanför Gotlands kust på internationellt vatten. Varför just där?

Det är klart att detta skulle ses som en direkt krigshandling av Kreml. Då har Östersjön i praktiken blivit det innanhav för Nato som utvecklingen pekat på hela tiden. En farlig utveckling. Det kommer att vara fullständigt oacceptabelt av Ryssland.

Det var inte så många månader sedan vi skänkte 5.000 hjälmar till Ukraina. Hjälmar som man främst behöver när man cyklar eller åker motorcykel, relaterat till sammanhanget. Nu har vi en upptrappning där Frankrike varnar för att de kan vara beredda att sända soldater till Ukraina - om de begär så. Samtidigt ger Storbritannien dem lov att använda den ammunition de skänkt Ukraina för konfliktskapande åtgärder inom Ryssland. En enorm eskalering!

USA har alldeles nyss skänkt en stor summa pengar genom militärt bistånd till Ukraina. Det stödet förslår ingenting på sikt.

Europa ser nu ingen annan utväg än att öka trycket på olika sätt. Det kommer att vidga konflikten.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln