_DSC9211-2.Mobilen

Gensvar till Daniel Alm 

Daniel Alm, Pingstledare          Foto: Thommy Jakobsson Daniel Alm, Pingstledare Foto: Thommy Jakobsson


Tidningen DAGEN hade den 19 maj en debattartikel insänd av Pingst:s företrädare Daniel Alm. Där skriver han om "swishpredikanter" och tidningen satte den fräcka rubriken: 

"Behövs inga polariserande frifräsare som gör anspråk på inflytande i kristenheten."

Polariserande frifräsare... " Swishpredikanter." Vilka skymford över dem som fått en kallelse av Gud att göra något för hans rike och som liksom företrädare av Pingst har utgifter i en fysisk värld men som vittnar om JESUS på egen hand. Uppmuntra dem istället. Bistå dem! 

Nu har tidningen DAGEN bytt ut den rubriken på den ursprungliga debattartikeln. Stormen blev för hård och samspelet allt för tydligt. 

Jag gav direkt mitt genmäle till Daniel Alms inlägg den 20 maj här på bloggen när artikeln kom och sände den också till tidningen DAGEN som ett svar för publicering. Det var ju en debattartikel på DAGENS debattsida. Inte sant? Då får man räkna med replik - oavsett om man tycker om det eller inte.

Nu har Frida Park som är opinionsredaktör meddelat mig att de inte har för avsikt att publicera mitt gensvar. Den var förmodligen inte i närheten av deras egen fräna rubriksättning om "polariserande frifräsare" - trots att jag kunde betraktas som en sådan i deras vokabulär. Alltså rätt målgrupp och rätt svarande. Jag vill fortfarande veta vilka man menar. "Frifräsare." "Swishpredikanter." "Som gör anspråk på inflytande i kristenheten"... Vilken arrogans!

Daniel Alm svarade mig på bloggen här. I kommentarsfältet. Jag lägger in det här nedan oredigerat:

Hej!!
Jag beklagar mycket att Dagen använde ordet frifräsare i rubriken. Jag gillar i mångt och mycket frifräsare om man menar entreprenörer och initiativtagare. Vad jag inte vill är att engagemang frikopplas församlingsgemenskapen för det leder till att sekulariseringen förstärks även om det är det sista man vill uppnå. Evangelisterna behövs också i församlingen!    (Daniel Alm)


Daniel Alm, du gör Guds rike en otjänst tillsammans med DAGEN. Vad står det uttryckligen någonstans i Guds ord om att engagemang i evangelisation leder till sekularisering? Menar du vad du skriver? Vi talar om evangeliskt arbete och inte om "entreprenörskap eller initiativtagare" i största allmänhet. Det gör inte du heller för du skriver om församlingsgemenskap men blandar sedan korten. Vilka är de swishpredikanter du tänker på eller har DAGEN också där nedtecknat det du inte vill stå för i din egen debattartikel?! Poängterar inte Paulus till och med att "oavsett motiv så blir Guds ord ändå förkunnat." Vilken tillit till Gud Ande hos Paulus. Inte sant? Kommer du ihåg, utan att ytterligare föra in nya begrepp i en seriös diskussion, och blanda korten igen, om vad Gamaliel sa vid ett tillfälle i skriften när apostlarna var hårt trängda och förbjudna att förkunna!? 

"Och nu säger jag er: Håll er borta från dessa män och låt dem gå. För om detta är människors påhitt eller verk, rinner det ut i sanden. Men är det av Gud, kan ni inte slå ner dem. Det skulle kunna visa sig att ni kämpar mot Gud." Apg. 5:38

Jag redogjorde för offerlivet i Guds verk i mitt svar till dig och du talar om swishpredikanter men DAGENS redaktör menar att mitt inlägg är ovidkommande. Märkligt. Vilka avser du? Vilka tänker du på bland de som har utgifter precis som Pingst och som du misskrediterar i din artikel? Är det marknadsandelar som det handlar om bland troende som vill offra åt Herren eller är det verkligen din ängslan över att evangelisationen ska sluta i sekularisering? Du blandar korten dåligt, min broder. Riktigt dåligt. 

Jag beklagar att DAGEN inte såg debattvärdet i min artikel. Det greppar hela den inställning som DAGEN hjälpte till att verbalisera åt dig. Vilken?

Ingen frälsning utanför kyrkan!

Men Guds rike är
större än Pingst! Guds rike är större än alla kyrkor tillsammans. Guds rike är bättre och överlever utan statliga bidrag och kommer att göra det också. Det är där skon klämmer, min broder. Ekonomin. Marknadsandelarna - kontra vad som är opportunt och politiskt korrekt i världen. Pingst flyr korsets väg till förmån för en obiblisk teologi och en tryggad ekonomi. Och så har profeter uppväckts emot den.

- Gud han kallar vem han vill - ut i en sekulariserad värld med evangelium! JESUS sände ut dem två och två. Står det inte så? Men han kallade också Filippus att gå ensam ut på gatan som var tom på folk. (Apg. 5.) Filippus som oförhappandes rycktes bort av Anden - efter att han precis hade döpt den nyfrälste etiopiske hovmannen. Filippus fick inte ens möjlighet att skriva in hovmannen på en Alfakurs i Pingst, så att han kunde klara sig teologiskt. Så slarvigt av Herren. Vilka perspektiv!

Herrens Ande ryckte bort Filippus men frågade varken de tolv apostlarna eller de andra sex som tjänade vid borden om han fick göra så. Eller om det var lämpligt. Filippus blev sedan sedd i Asdod. Med eller utan swish. Det är Guds verk. 

Inte vårt! 

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

 • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

 • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

 • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Etikettmoln