_DSC9211-2.Mobilen

Jesus knackar på din dörr

"Se, jag står för dörren och klappar; om någon lyssnar till min röst och upplåter dörren, så skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig. Den som vinner seger, honom skall jag låta sitta med mig på min tron, likasom jag själv har vunnit seger och satt mig med min Fader på hans tron." (Nya testamentet:Uppenbarelseboken 3:19-21)

Det är Jesus i sin himmelska tillvaro som uttalade dessa ord. Han kom i en uppenbarelse till Johannes på ön Patmos, där han satt fånge på slutet av sitt liv. Kan du tänka dig? Så intressant och viktigt att höra vad Jesus säger därifrån.

"Jag står för dörren ", sa Jesus. Vid porten. Den som kan vara låst. Den är stängd. Den öppnas bara inifrån av den som äger nycklarna och är rättmätig ägare till bostaden. Det är ett bildspråk. Dörren i detta fall handlar om hjärtats dörr. Din inställning till Jesus. Ditt förhållande till honom. Där inne i hjärtat har du en plats för dina nära och kära. De huserar där inne. Men Jesus säger att han står utanför den tillvaron - din tillvaro - och klappar. Är det inte stort?

Förlåt mig min vän, om jag pressar dig något men tiden är mycket kort och du har precis som jag inga garantier för morgondagen. Låt mig få ta fasta på det också utifrån denna text.

Jesus står utanför dörren, läste vi. Om vi tänker oss någon som ringer på vår dörr. Hur länge och hur många gånger ringer man på en dörr innan man ger upp, för att ingen öppnar? Det kanske inte är någon hemma... Det kanske är någon hemma men som är upptagen eller rent ut sagt inte vill öppna. Hemska tanke! Man prioriterar inte påringningen och den som knackar.

Jesus skulle kunna gå rätt igenom "dörren". Det gjorde han en gång i fysiskt bemärkelse efter sin uppståndelse. Vi är också fysiska. Han skulle bara kunna träda in i våra liv i full änglaskepnad och så var saken klar! Vi skulle då överrumplas av hänförelse. Mangrant! Men han gör inte så. Han vill ha ett gensvar på lika villkor. Kärlekens fina villkor. Han vill att du själv ska öppna upp för honom. Han vill flytta in hos dig. I ditt hjärta. Då får han sedan fritt tillträde och besittningsrätt och din lycka blir permanent i återkommande och stegrad grad. Onda andar besätter  människor utan besittningsrätt. Dessa plågande andliga odjur! Men Jesus våldför sig inte. Aldrig! Han knackar kärleksfullt på.

Gäster kommer och går. De förgyller vår tillvaro och ger oss så mycket. Men tänk då han, Jesus, när han får vandra fritt in och ut i våra liv. Han blir då mer än vad en pappa och en mamma kan vara, för att hitta mänskliga referenser och förebilder. Han tar också hand om städningen och ordningen i ditt inre hus, i överförd mening. Din mentala hållning. Han sopar bort ångest och hat. Han ersätter det med frid och kärlek.

Jesus säger att han vill komma in i hjärtat och hålla måltid. Det är för mer än en  Hillsong fika som bara höjer blodsockret under en tillställning. Du är strax nere i låga blodsockervärden igen efter att ha varit sockerdopad i rummet. Prövningen ska visa vad vi har byggt med för material, bland rökmaskiner och förföriska spotlights för sinnet. Jesus kommer inte i änglaskepnad till dig och han kan inte ersättas av effekter. Så dumt! Så billigt och så övergående.

Nej, Jesus han vill att du öppnar ditt inre för en riktig måltid som inte är konstlad. Jesus behöver ingen rekvisita. Han kommer som han är och han möter dig som du är. Han är kärleksfull och god. Som uppresa kan de svaga. Ge åt vandraren nytt mod! Han kan trösta dem som klaga om och nöden är som störst.

"Gör bättring ", ropade Johannes på sin tid. "Och låt er alla döpa er till era synder förlåtelse." Vad innebär det att göra bättring? Ja, i Johannes fall handlade det om att man döpte sig. Här är jag ute på farlig teologisk is. För det är inte dopet som frälsar. Dopet hör till bättringen. En konkretion på att man haft en måltid med Jesus i hjärtat. Han som därefter gör allting nytt!

Ja, bilderna går i varandra och är bristfälliga i illustration. De har sina begränsningar. Liksom du har levande och döda människor i minnet och i ditt hjärta så vill Jesus komma in där och bli din frälsare för tid och evighet. Det finns bara en flygplats till himlen. Den kallas Golgata flygplats! Du får inte ta med dig ditt syndabagage in i gaten.

Jag vill säga till dig om Han som ringer på din hjärtas dörr; Du vet inte när påringningen slutar. Hur länge ska Jesus stå utanför och klappa utan att du öppnar dörren? Du har inga garantier på hur länge han står där och appellerar till din innersta längtan som du kanske också förtränger. Öppna för honom, min vän! Du kommer inte att bli besviken. Därefter kommer du att bli en kristen på riktigt och inte bara en som beundrar död barock i kyrkor till sakral musik. Det har ju ingenting med levande tro på Jesus att göra.

Ta emot Jesus i ditt liv. Låt döpa dig och som ett konkret bevis begrav det liv som ligger bakom dig i dopets grav av synder och elände. Konkret och symboliskt. 

Gud välsigna dig och er alla!


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln