_DSC9211-2.Mobilen

Mannen som mätte Guds hus

Och mannen talade till mig: Du människobarn, se med dina ögon och hör med dina öron och akta på allt jag kommer att visa dig, ty du har blivit förd hit, för att jag ska visa dig det: förkunna för Israels hus allt vad du får se. Och jag såg, att en mur gick omkring huset, runt omkring det. Och mätstången, som mannen hade i sin hand, var sex alnar lång, var aln en handsbredd längre än en vanlig aln. Och han mätte upp murbyggnadens bredd: den var en stång, och dess höjd: den var en stång. ”   (Hesekiel 40.)

”Ingen annan grund kan läggas än den som redan är lagd - nämligen Jesus Kristus”, säger skriften. ( 1 Kor. 3:11 ) Men sedan ska huset - Guds hus - byggas också. ”Var och en må se till hur han bygger därpå ”, uppmanar skriften. ( 1 Kor. 3:10 ) Och en alldeles, alldeles avgörande faktor är vad psalmisten säger: ”Om inte Herren bygger på huset så arbetar byggnadsmännen förgäves.” ( Psaltaren 127 ) 

Hesekiel fördes i en syn till Israel då han satt bland de fångna i Babylon. Där ser han en man "såsom i koppar" med ett linnesnöre i sin hand. Koppar, det har med dom att göra. Kopparbäckenet eller kopparhavet i gamla testamentet är en förebild på dopet i nya testamentet som sannerligen har med dom att göra. Ormen i öknen, var också av koppar. Ljusstaken i gamla testamentet var av guld. Det motsvarar något annat det, för att sätta metallerna i relief till varandra. Det står att mannen ”såsom i koppar” mätte upp huset och muren runt det. Rent symboliskt, då någon i koppar mäter upp något, då kan du vara riktigt säker på att det är en verklig revision på gång. Att bedja då himlen upplevs "såsom koppar" är inte heller det positivt.

Det står att mannen mätte i alnar men att en handsbredd lades till varje aln. En handsbredd lades till måttet! Helt avgörande för allt som därefter mättes. Hur lång var en aln? Vi nutida mäter ju inte i aln. Ja, från armbågen till pekfingret på en fullvuxens arm lång, utgjorde en aln. Och det ankom på konungsliga byggnader att en aln utgjorde ytterligare en handsbredd till alnen. Här har vi svaret. Vi har alltså att göra med en konungslig stad och med konungsliga mått. Jerusalem, Guds stad.

Ohh…vi möter här Jesus, konungarnas konung - för vilken armbåge skulle vi annars kunna ha som måttstock till en Guds hus - han som blev kött och tog sin boning ibland oss? Och vilkens pekfinger skulle annars än hans få mäta ut riktningen på längden av ett omdöme? Underarmar är olika långa. Och händer. Pekfingrar. Men vems handsbredd ska vi lägga till om inte hans sår-märkta händer av försoning!? Om han är grunden för huset då måste också de andra måtten överensstämma med honom. Hela stadens alla alnar kräver att vi tar med hans hand av försoning i alla riktningar, vid varje aln som där finns. 

Men ve dig, ja, ve dig, du församling som ber de församlade blunda då syndare ska bjudas in och nödgas till botbänken i Guds hus av hänsyn till syndaren, för att möta Jesus under respekt och av blygsel. När så sker. Varje mått i Guds hus ska bära Jesus mått och prägel och inte en människas. Hur ska du kunna få in kopparhavet i Guds hus om ingången har fel mått!? Hur ska ljusstaken på skådebröds bordet kunna rymmas där inne, om du har en handsbredd för lågt till tak? Bygg efter mönsterbilden! Sluta genast upp med det publikfriande åthävorna. De är direkt farliga för Guds verk. Du måste lägga till en handsbredd när du firar gudstjänst. Jesu hand måste vara synlig även här. Bredden av hans hand. Det är respekten för Jesus! Detta är av vikt.

Jag upplevde det så starkt när jag besökte en frikyrka häromsistens. Jag har skrivit om det förut. Men det är fortfarande aktuellt och rymmer i sig en hemlighet, en lösning på uteblivna förlossningar vid frälsningsmöten. Den helige Ande blev bedrövad. Hur ska förlossningskraften komma till i ett frälsningsmöte då man skäms över Jesus inför människorna? Det är en omöjlighet. Barnet blir dödfött. Det är ingen skam att komma med sin synd till Jesus. Sluta upp med detta. Omedelbart! Gör om gör rätt. Bygg inte med mänskliga mått och psykologiska värderingar. Lägg Jesus handsbredd till alnen och du ska se att det pinsamma i det offentliga rummet intager sitt rätta värde, nämligen, nämligen ingenting! Röj undan hindret.

Det är den konungsliga alnen det handlar om. Från hans armbåge till hans pekande finger och hans frälsande hand, så bred. Vi kan inte måtta huset utan honom. Måttar du efter mänskliga premisser då blir hela huset felaktigt byggt och fienden forcerar portarna. Han är dörren med de rätta måtten! Det som ska vara därinne måste få plats. Den helige Ande får inte sitt rum och utrymme om vi måttar fel. Han behöver den extra handen. Den konungsliga Jesus-alnen. Det är hemligheten.

Det är vår bekännelse om Jesus som den Helige Ande pekar med hela handen på och inte undanhåller under skam. 

- Håll Jesus namnet högt och ärat, vänner! 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Etikettmoln