_DSC9211-2.Mobilen

Är svensk energiförsörjning utsatt för sabotage?

Den 29 augusti tidigt en måndag morgon när sommaren var över och kylan började tillta rapporterades det att värmaren i reaktor 4:ans tryckhållare i kärnkraftverket Ringhals gått sönder. Den som ligger i zon 4 där energipriset redan var som mest kostsamt. Ett driftstopp som just nu beräknas pågå till slutet av januari 2023. Ledningen för Vattenfall som driver reaktorn uppgav att de aldrig varit med om ett sådant fel tidigare. Är inte det ett märkligt officiellt uttalande? Det slår mot tilliten till säkerheten. Den psykologiska retoriken som är den viktigaste. Att felet uppstår just i ett läge där energin är så mest hårt ansatt uppgavs vara "oturligt". Jag hör dissonansen. Reaktorns prestanda skulle i motsvarande grad kunnat försörja två gånger Göteborgs stad eller hela Skåne region. Hur kan något sådan ske i detta tidsläge?

Minns ni förra vinterns rapporter om drönare över svenska kärnkraftverk och andra skyddsobjekt? För de flesta är det redan glömt. Jag såg själv en enormt stor drönare över Fåfängan vid infarten till Stockholms stadskaj, en tidigt kväll. På flera platser i Stockholm, Örebro och kring våra kärnkraftverk jagade polisen oidentifierade drönare med motsvarande militär prestanda eller för kommersiellt bruk. En verksamhet som sedan klingade av. 

Har dessa händelser ett samband? Sverige håller som bäst på att säkerhetsklassa sina verksamheter. Birger Claessons ord om att ett anfall mot Sverige skulle komma "när vi var som mest avrustade" gör sig påmind.

Vad har kunnat skett inifrån våra kärnkraftverk där åtkomst sker via intranät och internet eller via en strategiskt placerad mullvad? Det är klart att Vattenfalls ledning inte i alla delar kan redovisa för allmänheten om vad som har skett - om det har skett något sabotage. Det säger sig själv. Men i kombination med den ryska gasledningen Nordstream 1 - vilken står mer i fokus än själva kriget i Ukraina för Europa - så väcker den samlade bilden många frågor. Det räcker med en enda pressad eller felplacerad tekniker inne i våra kärnkraftverk för att en stor driftstörning skall till. Vi har redan en sådan!

Man talar mycket om nättroll som påverksfaktorer. Både den tyska och den franska kärnkraftsparken står still och skall avvecklas sedan tidigare tagna beslut. Så passande för den ryska regimen. En miljörörelse som lika väl kan vara infiltrerad av långt gångna manipulationer i samma riktning. Nu är faran med kärnkraften glömd och alla vill satsa på kärnkraft igen. En tidigare avveckling som nu ser ut som en tanke.

Det rapporterades från Tyskland om ett stort bageri som hade gått från 10.000 euro i elräkning till 75.000 euro i omkostnader under bara en månad. En galopperande kostnadsutveckling som inte kommer att hålla över vintern. Översätter vi det i reallönesänkningar kommer många att bli hänvisade till soppköken. Vår nuvarande statsminister talar om en förestående "krigsvinter".

Det ryska kriget mot Ukraina har rötter in i vartenda land i Europa. I var enda stad. I vart enda hem! Och ingen av oss kommer undan. Maten, uppvärmningen, drivmedlen, konsumtionsartiklar chockhöjs och inflationen gröper ur vår köpkraft med en ränta som ökar efter ekonomins lagar under sten på bördan. Lite längre fram får det genomslag i arbetslöshet. Då stannar Sverige och fattigdomen tar över.

Uppgav inte den ryska regimen när vi skulle ansöka om inträde i Nato att då skulle man vidtaga "militärtekniska åtgärder" mot Sverige och Finland? Jag påminner mig om det.

Vi ser hur förutsättningarna för en djupgående kris närmar sig. De kristna kommer att luttras och nöden drabbar oss. Vi kommer att behöva varandra igen och kommer att få renodla vårt uppdrag, vår kallelse efter umbäranden. Nöden kommer! Den kommer att rena motiven. Den kommer att rena kyrkan och stänga ner allt teatraliskt artisteri som inte hör hemma i Guds hus. Domen börjar alltid på Guds hus.

Det finns två typer av väckelser. Det är den som sunnanvinden för med sig och den som nordanvinden för med sig. Gud har allt i sin hand. 

Den som tryggar sig till honom ska finna skydd och vägledning.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln