_DSC9211-2.Mobilen

Att alltid lita på Gud

"Gud är vår tillflykt och vår starkhet, en hjälp i nöden, väl beprövad. Därför skall vi inte frukta, om än jorden skakar och bergen störtar ner i havsdjupet, om än havets vågor brusar och svallar, så att bergen bävar vid dess uppror. Sela."
( Psaltaren 46 )

I våra liv så är det ofta ett stort avstånd mellan vår bekännelse och vår verkliga tillit till Gud. Ja, det är lika rannsakande för mig att skriva om det som att själv läsa det. Att i stilla förtröstan tro Gud om hjälp i alla lägen är inte alltid vår erfarenhet och hållning. Eller är du bättre skickat än mig? Det behövs en erfarenheternas bro avståndet emellan vår höga bekännelse och vår hållning. Förstår du vad jag menar?

Vad betyder det när Kora söner som skrivit ner denna psalm säger att Gud är "vår tillflykt", "vår starkhet", "vår hjälp i nöden är väl beprövad"? Väl beprövad? Ja, det betyder att Kora söner hade varit i knipa förr och åtminstone så många gånger att uttrycket vilade i att Gud var en pålitlig hjälpare. Inte sant? Gud var pålitlig. Det hade man erfarit många gånger, betyder det.

Kora söner tar verkligen i när de beskriver hur långt förtröstan till Gud kan nå. Eller hur? Det är lätt att hänryckas under poesins rytmik men när "takpannorna börjar blåsa ner från taket blir det annat ljud i Själland". För Kora söner handlade det om att bergen störtar ner i havet eller att jorden skakar - så var Gud ändå en pålitlig hjälp. Ja, det finns större och mindre problem på en skala.

Ohh...har du som jag ett behov av att än mer känna tilltro till Guds handlande i ditt liv? Eller är det insikten om att Guds mest namnkunniga tjänare ofta fick genomgå många svårigheter som avskräcker oss i frågan? Nu är jag verkligen en öm punkt på spåret också för mitt eget liv. Jag utmanar dig och jag provocerar mig själv i denna fråga.

Kärleken till Gud är ändå så stor att förtröstan inte vill fly hans handlag. Även om stigen är halkhal av grus och det duggar regn i motvind, så är det ingenting mot vad Guds trogna tjänare fick och kunde utstå på livets väg. Så lite vi tål. Så lite vi förmå utstå. Vi kan känna avsky för våra egna reaktioner under denna svaghet.

Men Herren handlar med oss som söner och döttrar. Han vårdar oss med sin kärlek i ALLT. Vi är hans äkta barn. Så får vi trösta oss med Kora söners fina psalm och inse att Gud tog vård om sina hjältar och veta att Herren trakterar oss som hans instrument. Visst blir det påfrestningar i ett stränginstrument då det stäms. Stålsträngar som spänner och drar i resonanslådan.

Under Guds omsorg utan att en enda sträng går av.  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Stina » Jesus !:  ”Stämmer helt in i vad du säger! Var tvungen sjunga sången för mej själv. Men Pel..”

  • Helene » Jesus Revolution:  ”Hej! Jag kommer gärna till Stockholm vid tillfälle. Väntar in tills Herren har b..”

  • Siri » Jesus Revolution:  ”Jesus is the revolution for the people!”

  • Thommy » Mannen med vilddjursklor:  ”Ja, det är det bestående intrycket också jag har av den museiintendent som förev..”

  • Berno » Mannen med vilddjursklor:  ”Värmlands museum i Karlstad framställer Boltzius som en bedragare och alla "bevi..”

Bloggarkiv

Etikettmoln