_DSC9211-2.Mobilen

Övervinnare

"Detta har jag talat till eder, för att I skolen hava frid i mig. I världen liden i betryck; men varen vid gott mod, jag har övervunnit världen." Johannes 16:33

Det finns många strider man kan förlora. Ja, man kan faktiskt om det vill sig illa förlora varje gång. Ett nederlag är en förlorad seger. Det kan åtminstone förstås. 

Men det finns en seger vi alla kan vinna. Och det oaktat vad det än gäller. Det är övervinnandets seger! Man brukar tala om att man kan "förlora slaget men vinna kriget". Ett profant uttryck. Något av det.

Jesus säger att "i världen liden i betryck ". Det är ett påstående och inte en fråga om så är fallet. Vi känner nog igen oss var till mans emellanåt. Vi lider betryck. I världen. Vad är världen? Vårt samhälle, vår tillvaro - våra liv är i världen. Där lider vi betryck. 

Jag ville veta exakt vad ordet betryck betyder. Finns det några synonyma begrepp? Ja, ordlistan anger svårigheter, nöd och trångmål som liknande betydelser. Nog känner vi igen oss.

Jesus förringar inte våra besvärligheter. Men det slutar inte där. Han uppmanar oss mitt i allt att vara vid gott mod för att han hade övervunnit världen. Ett gott mod är en enastående tillgång. Vi som ofta hamnar i missmod. Vemod. Eller i övermod. Mer sällan i saktmod. Vi kan också ha ett brutet mod. Det har Herren en särskild förkärlek till - du som är bruten - han vill förbinda dig så du får din styrka tillbaka. 

Jesus säger inte att vi lider i världen och har ett gott mod för att vi i första hand övervinner. Men för att han har övervunnit! När vi ser på honom och vad han fick utstå då får vi frid och kommer i gott mod. Därmed får också vi kraft till att bli övervinnare. 

Jag undrade också vad ordet övervinna kunde betyda. Det betyder många saker. Besegra, kämpa sig igenom, överträffa, få under kontroll, få bukt med, bemästra. Ja, det ser faktiskt ut som om ordet övervinna har många fler nyanser än vad ordet betryck har. Det är en underbar fingervisning! Du kan förlora en strid men du kan alltid övervinna! Du kan övervinna förlusten. Då blir du en segervinnare! Är detta en lek med ord? Verkligen inte. Det är beprövat av Herrens tjänare under årtusenden. Här är jag en nybörjare och förvaltar endast orden.

En övervinnare vinner i slutänden. Den segern är alltid din om du väljer att övervinna. Det är den enda strid du inte kan förlora! Det är den enda seger ingen kan beröva dig. Vi vet att vi kan förlora en strid, en kamp, ett slag - om vi nu ska använda strids terminologier. Men det finns en sak vi alltid kan göra; vi kan se på Jesus och se hur han övervann världen och i någon mån kan vi följa hans exempel och själva bli övervinnare.

Ett annat bibelord som skapar stadga och ingjuter karaktär för vår varelse är några ord i Hebreerbrevet. Bibelordets mening riktigt negligerar det vi notoriskt vill undfly. Smäleken. Lidandet.

"Och må vi därvid se på Jesus, trons hövding och fullkomnare, på honom, som i stället för att taga den glädje som låg framför honom, utstod korsets lidande och aktade smäleken för intet, och som nu sitter på högra sidan om Guds tron." Hebreerbrevet 12:2

Trons hövding, kallades Jesus för. Jag vet inte vad du har för referenser men jag tänker på en indianhövding. Den mäktigaste av dem alla. Med fina, noga utvalda fjädrar från havsörnen. Fågeln med perpektiv. De eviga. Några andra hövdingar känner jag inte till. Men det är en hövding som är en mästare på att utstå smälek och lidande. Han skapar inte lidande men utstår dem med berått mod. Ja, det står att han aktade smäleken för intet.

"Var glada i hoppet, tåliga i bedrövelsen, uthålliga i bönen." Rom. 12:12. Tåliga i bedrövelsen. Ohhh... hur mäter man det? Här är jag endast en längtande och oerfaren efterföljare. 

"Detta har jag talat för att ni ska ha frid i mig ", sa Jesus. Att förlora slaget men vinna kriget det är verkligen den övervinnandes kriterium. 

Jesus som övervann världen. Så enastående!


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Elena » I den Helige Andes tjänst!:  ”Ja, heliga anden behöver oss som redskap ”

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

Bloggarkiv

Etikettmoln