_DSC9211-2.Mobilen

Var landsätts de ryska fartygen?

"HERREN är god, ett värn i nödens tid, och han låter sig vårda om dem som förtrösta på honom." Nahum 1:7

En hel färja i Destination Gotlands regi fraktade under det gångna dygnet inte bara personal från Luleå, Stockholm och Boden utan också ett hundratal militära fordon till Visby. Vad som framkommit så handlar det om ett "militärt öra" som installerats på ön. Mobila enheter som kan positioneras ut för att på ett tidigt stadium upptäcka fientlig verksamhet närma sig. Sverige vill tidigt veta om ett angrepp är på väg. Vad som sedan ska hända är oklart. Ja, kanske de två pansarvagnarna i Slite får göra skäl för sin kostnad. I Slite utvinns Cementas brytning av kalk som är livsnödvändig för svensk välfärd. Så skör en verklighet!

I dagens Svenska Dagbladet skyndar sig redaktionen att stilla en möjligen svensk talande rysk ambassad. En svensk Nato-option är varken så given eller så lätt genomförd som man kan tro, uppger tidningen. Det gäller inte bara Sverige med sitt goda renommè i sammanhanget utan det gäller alla nationer, hävdar man. Det är Försvarsforskare Martin Hurt från tankesmedjan ICDS i Estland som kallats ut till sakens försvar. Men ett närmande till Nato är inte heller möjligt för Sverige och Finland. Inte så länge Ryssland är Putin.

Varför skrämmer Putin de små staterna i färdriktning mot Nato - allt medan tjälen på Ukrainsk mark går djupare ned i backen och gör framkomligheten för tunga ryska fordon möjlig under en polarisering där EU inte ens är med i förhandlingarna? Ukraina som uppges ligga i Europa. Vem har sagt det? Vad är Europa för någonting? Vem sätter gränserna?

Vi minns eller har precis glömt hur Ryssland hjälpte Belarus att ena EU och Polen som man hade stora problem med då de inte ville underordna sig parlamentet i Bryssel i detaljfrågor. Polen som var nära att värkas ut likt en långt gången pormask icke hemmahörande i EU kroppen. Den konflikten är inte löst. Utan finns kvar. En svulst av problem Putin och Lukatjenka tillfälligt baddade med alsolsprit. 

Kan vi lära något av Putins taktik utifrån det märkliga förhållningssättet att han drev Polen tillbaka till EU och inte istället drev på söndringen också i frågan om att fösa Sverige och Finland i armarna på Nato? För det är den psykologiska effekten. När arbetstagaren får problem med arbetsgivaren går man till facket.

Martin Hurt som menar att det inte finns ett snabbspår in i Nato får medhåll av Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik: " Även om Sverige skulle vilja gå med så ligger ett medlemskap i Nato rätt långt bort." Nåväl. Nära eller långt bort i tid förändrar inte Rysslands självbild som ledande ett imperium. Här blir de mindre neutrala staterna brickor i ett spel.

När den svenske Försvarsministern Peter Hultqvist i regeringens namn negligerar frågan om en Nato option i riksdagen så är det för att inte oroa Ryssland. Det följer skolboken om hur svensk neutralitetspolitik alltid har sett ut. Vi står fria men är väst tillvända och det precis lagom. Sverige som gärna och ofta tränat med Nato förband. Den ryske Utrikesministern Sergej Lavrov har också gillat den svenska och finska hållningen. Så långt. Ett gillande med maktanspråk i sig. Att nu förändra säkerhetspolitiken är mer än farligt i detta läge. De nordiska länderna måste sitta still i båten när stormakterna ska göra upp om gränsdragningar och lydstater.

Vem tänker på att elräkningen som skjutit i höjden har sin grund i att Ryssland skruvat åt gaskranarna till sin export? Gasledningar som ligger strax utanför Gotland. Det enda Ryssland har är gas. Och fin natur i så smått tinad permafrost. Gasledningarna på Östersjöns botten är minst lika viktig för Ryssland som Ukraina där den tredje pipelinen går som en ekonomisk aorta ned till Europa. Europa har målat in sig i ett miljöhörn där man både avvecklar kärnkraften och vill ha grön energi samtidigt. Det gör EU beroende av Ryssland vare sig man vill eller inte och får den unge miljöaktivisten som fick hela världen att lyssna att framstår som en falsk profet. Vi fick andra problem som blir mycket värre.

Vad är huvud och vad är svans i den ryska hållningen? Likt en skallerorm skramlar den ryska militären vid gränsen till Ukraina. När i själva verket det är huvudet man bör ha koll på. Där kommer angreppet. Om än de retoriska greppen snabbt byter position på reptilen.

Vad gör de sex landstignings fartygen i Östersjön just nu? Med 33 mil till den Gotländska kusten. Landstignings fartygen som blir fler för varje dag i Östersjöområdet. Bedömare menar att Ryssland inte har kapacitet att bedriva ett två frontkrig. Det låter mer som en besvärjelse. Vi genomlider just nu ett fler frontkrig där vi inte vet vad som är huvud eller svans. Det vapen skramlas.

Ryssland var inte orolig för EU:s tilltagande moders känslor och avtagande styvmoderlighet med Polen när de Belarusiska flyktingarna vällde in under MIG planens överinseende vid gränsen till EU i somras. Fokuset var ett annat och på sikt betydligt mer omfattande. Det stod klart då man hänvisade till överenskommelser efter andra världskriget om en östlig och en västlig gräns, bortom ryska lydstater. Den tar obarmhärtigt noll och intet hänsyn till några EU gränser. Ryssland som tar gamla överenskommelser med USA till förevändning  att bryta sönder EU. Det är en rysk Matrjosjka och ingen Trojansk häst. Motiveringen är Natos utbredning mot öst. 

Vad händer just nu på de ryska landstigningsfartygen i Östersjön? Ja, många satelliter är säkert ivrigt sysselsatta med den frågan just nu. Men en sak är säker; Gotland kommer inte att militärt försvaras. Det vet Putin så väl. Det finns inget givet skydd för små stater utanför Nato alliansen. Varken reellt eller formellt. Och den ryske Utrikesministern har redan strukit den svenska och finska ledningen medhårs för att de inte ämnar rucka på säkerhetspolitiken just nu.

Men någonstans i Östersjöområdet kommer någon att luggas. Var så säker. Finland och Sverige kommer aldrig att ingå i Natostyrkor. Det ser Ryssland sitt historiska ögonblick att sätta punkt för.

Ryssland kommer att öka sitt inflytande i vårt område. Pådriven av gas. Kanske vi kan få ett ögonblick igen innan Jesus kommer tillbaka då folksjälen öppnar sig för evangelium under en söknings tid. Det är mitt tilltagande fokus som kristen.


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Etikettmoln