_DSC9211-2.Mobilen

En bok låg kvar på hyllan

Vi håller på att flytta och sydamerikanska banankartonger står nu från golv till tak, fyllda med böcker. De är de bästa att flytta med. De är hållbara som lådor av akaciaträ men med överdragna gula bananer. Ja, det är innehållet det handlar om!

En bok låg kvar längst bak på tömd hylla. Tunn som en dagstidning. Kan du tänka dig. Dess övergivenhet väckte mitt intresse. Det var den lilla skriften av A.W. Tozer. Proklama som gav ut den för fyrtiotvå år sedan titulerade det limmade översatta häftet med "Guds profet i församlingen ". Ja, mycket felaktig är den uppfattningen att eskatologi ensidigt har med profetens tjänst att göra. Ett sant profetämbete skriver historia i sin nutid. Där har du essensen. Guds ord och ingrepp i tiden är inget traderat studium framställt på en tidsaxel. Hans nåd är för verksam för det och hans vredes glöd för varm att emotstå. Nej, det är alldeles för enkelt betraktat. Eskatolog kan vem som helst bli. Eskatolog - katalog.

Låt mig få citera Tozer. Boken borde aldrig tagit slut. Hans sanningar står aktuella kvar. Så hade Gud skapat sig en röst för framtiden. Vår tid.

" Låt oss se det som det verkligen är: graden av andlighet är låg ibland oss. Vi har mätt oss själva med oss själva tills lusten att stiga ett trappsteg högre i Andens rike helt försvunnit. Stora och inflytelserika delar av den bibeltroende kristna världen har fallit överbord på grund av helt obibliska sedvänjor, totalt omöjliga att försvara i ljuset av historisk kristen sanning. De har också varit djupt skadliga för den enskilde kristnes inre liv. Man har härmat världen, strävat efter popularitet, sysslat med förströelser i stället för att fröjda sig i Herren. Man har framställt en billig, syntetisk kraft som ersättning för den helige Andes kraft. Lysmasken har intagit den brinnande buskens plats och personer som strävar efter att ställa sig i offentlighetens ljus har fått ersätta den eld som föll på pingstdagen.

Faktum är att vi inte skapar några heliga människor i dag. Vi omvänder människor till en kraftlös kristendom som har föga likhet med den vi möter i Nya testamentet. Det liv den genomsnittlige bibeltroende kristne lever i våra dagar är bara ett parodiskt försök till avbildning av sann helighet. Ändå placerar vi miljoner bakom rörelser som för denna förvrängda form av religiositet vidare, och vi angriper den människa som vågar ifrågasätta det förnuftiga i det hela. 

Vi måste sannerligen börja skapa bättre kristna. Vi måste sträva efter nytestamentlig helighet för våra nyomvända, ingenting mindre, och vi måste leda dem in i ett tillstånd av hjärtats renhet, brinnande kärlek till Kristi person. Bara på detta sätt kan den låga graden av andlighet höjas igen till sin rätta nivå, enligt Skriften och de eviga värdena."
A.W. Tozer

Förlaget titulerade boken: " Guds profet i församlingen " - när det i själva verket var författaren som var profeten och inte ämnet. 

 

Etiketter: a.w. tozer

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln