_DSC9211-2.Mobilen

En förmedlad tro

"Och när jag kommer ihåg dina tårar, längtar jag efter att se dig, för att så bliva uppfylld av glädje, då jag erinras om din oskrymtade tro, samma tro som förut bodde i din mormoder Lois och din moder Eunice, och som nu -- därom är jag förvissad -- jämväl bor i dig."  2 Tim. 1.

Kött och blod kan inte ärva Guds rike. Men tron kan överföras! Hebreerbrevet 11 radar upp ett helt galleri av troshjältar och man får känslan av att skribenten skriver under tidspress. Han skriver upp namnet som han kommer på dem, som om han namngav dem under talspråk och ägnar inte ytterligare skrivbordsarbete vid det. Han skriver så; "vad ska jag säga mer? Jag skulle inte hinna med att berätta om "...och så radar han upp Domarna, David, Samuel och profeterna.

Dessa var vitt skilda människor från olika tider och samhällsklasser. De hade olika begåvningar och förmågor. Deras tro gestaltades olika, framför allt. De utförde olika saker. Men de handlade genom tron i en miljö av omöjligheter. Tron har ju något i sikte utan inte kalkylera, den bara räknar med Gud. Sådant lägger Gud sin välsignelse till! Man skulle kunna säga att de var besjälade av tro. Det är dock en för ynklig benämning. Paulus definierar det som att tron var mantalsskriven och hemmahörande i honom. Tron bodde där! Den var inte på tillfälligt besök eller en nyck. Likväl kan tron flytta ut. Det är en fara för oss alla!

När Paulus skriver sitt innerliga brev till Timoteus hade han säkerligen inte en aning om att hans brev skulle läsas av miljontals människor under tidens gång. De många beröringspunkterna är så finlemmade att det är frågan om födelse av liv. Vi har alla i det naturliga varit i beroende av en moderkaka. Få av oss varken tänker på eller kommer ihåg den. Den förs ut och forslas bort ur tid och rum så fort livet är givet. Men det nya livet hade där sin avgörande förutsättning. Andligt liv med andligt släktband eller som Paulus också definierar det - en tro av samma slag!

Paulus uppger att tron var oskrymtad. Det var det mest framträdande draget. Det var alltså ingen trotsig tro i en anda av självgodhet eller självhävdelse. Tron föder inga ledare för deras egen saks skull. Tron är Guds svar i en människas liv på Guds rikes utbredande. Tro, som utan gärning är död.

Paulus mäter här karaten i en tro som först hade funnits i Timoteus mormor och sedan i hans mamma. Den var inte skrytsam, läste vi. Där tron ikläder sig ett arbete genomförs det arbetet inför Gud och inte inför människor. Om det sedan blir synbart för andra så är det en andrahandsverkan. 

Det är mycket rörande att förhålla sig till Paulus och Timoteus. Det finns en ängslan hos Paulus på ett djupt personligt plan gentemot Timoteus. Det är många nivåer här som det är svårt att lyfta fram. Paulus var ju på väg ut ur tiden och han ville både hjälpa, avhjälpa men också mana sin yngre broder till verksamhet - inte för verksamhetsmaskineriets skull - men för Guds rikes skull. Han skriver till honom att både uppliva och vårda sin nådegåva. Här är det pastorala momentet genombrytande och når längst. Den äger en moders röst och den når långt in i framtiden för den som hör den.

Gud har över hela vår jord stängt ner all offentlig verksamhet, just nu. Det har vi många bevis på. Många församlingar har redan innan pandemin hamnat i situationer där verksamheter gjort ett avbrott som inte Gud har avvärjt. Med blicken i backspegeln så ser vi att det som vi uppfattade som ett uteblivet bönesvar i själva verket var bönesvaret. En pandemi var på väg för Guds högre syften. Så har jorden lagts i träda. Jorden som här är en bild på människorna. Här drabbas all andlig verksamhet och siktas som vete. När vi kommer ut på andra sidan kommer han att vägleda oss in i de gärningar där evighetsvärden får större betydelse än gårdagens segrar. Vi ska få skjuta nya skott! 

Ja, tillser inte Gud nya vitsippor varje vår. Den ena är inte den andra lik. Saven och livssaften rör sig inte i ett slutet system - likt en herrgårdsfontän där vattnet cirkulerar runt i samma krets. Nej, Guds ande är eld och en vind. Den kan inte stängas inne och upptappat vatten förlorar sin friskhet till slut.

Gud skall blåsa med sin ande så allt får nytt liv igen. Den som då ställer sig i hans tjänst skall få brinna. 

Se jag gör allting nytt, säger Herren!


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Elena » I den Helige Andes tjänst!:  ”Ja, heliga anden behöver oss som redskap ”

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

Bloggarkiv

Etikettmoln