_DSC9211-2.Mobilen

Viktiga böneämnen

Min bönebok är ingen vanlig bönebok med färdigskrivna böner. Det är ju allt vanligare numera att pastorer formulerar böner åt folk som de ska efterläsa. Så kallade frälsningsböner. Jag tror inte ett dugg på den metoden. För det är en metod och inte en genväg till förlösning för syndaren. Man måste själv formulera sin bön. Det är viktigt. För ingen som är i verklig nöd låter någon annan ensidigt ropa på hjälp. Det gör åtminstone inte den som håller på att drunkna. En sådan behöver inte hjälp med att hitta orden. - HJÄLP!! Hjälp mig någon! Gud hjälp mig, jag drunknar! Det vore dårskap att instruera en sådan om ordvalen i sin nöd. Det säger sig själv.

Nej, lägg ner dessa övergrepp. De står i vägen för både konceptionen, havandeskapet och den omedelbara födslovåndan som är så nyttig för syndaren. Han ska ju själv få kontakt med Jesus! Då får du flytta på dig och dina uttänkta ord. De blir bara som en upprepning i samma dur. Låt syndaren själv ropa ut sin nöd. Det är inte farligt. Ju svårare värkar desto härligare födelse.  Inte sant?

Gud är inget dataprogram som nöjer sig med en röststyrning. Nej, Gud vill ha gemenskap och han är påverkbar i kärlek! Ropa ut din nöd till honom. Förvänta dig ett svar! Kommer det ej så vet ändå att det är på väg. Gud har många budbärare. 

Så min bönebok äger inga instruktioner om hur man ber. Min bönebok är bara full med namn. Datumrelaterade och med det allt väsentliga om bönämnet. 

I dag fick jag anledning att skriva in ett namn själv i den böneboken. Med smärta och med medlidande. Inte för att jag på något vis skulle kunna glömma en sådan vän. Nej, aldrig. Men jag ville ge eftertryck inför Gud åt bönämnet på ett särskilt sätt. Gud ser och vet allt. Jag vill att Gud ska ta mig på allvar - för varför ska jag be för människor om inte Gud hör bön!? Men nu vet jag att Gud hör bön annars skulle jag inte hålla på.

Man skulle kunna tro att det bli mer arbete att be för fler och för många. Så är det inte. Den ställföreträdande bönen, om vi nu kan benämna den så, den är lätt. Men den upplevs vara mer än angelägen. Den är både lätt och densitetsmättad. 

Nu har jag många att be för. Jag vet inte om någon fler fått bönesvar. Jag ber ändå. Merparten har jag aldrig träffat eller vet så mycket om. Det gör inget.

Jag önskar inför Gud att hans änglahär kom många till hjälp. Det handlar om många saker som en människa kan drabbas av. 

Gud ska svara på varje bön och på varje människas behov! Det tror jag. Det är bara mottagandet av svaret som inte alltid blir som vi önskar. Men inte heller det är en regel. Bed så skall du få! Vi ber ju inte om fel saker i nöd. Vi ber om rätta behov. Där möter Gud upp. Det är löftet.

Men också det får vi lämna åt Gud i allt engagemang för varandra.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln