_DSC9211-2.Mobilen

När frikyrkan rekryterar

Jag fick en annons tillsänd mig. Det var en rekryteringsannons för en andlig ledarroll i en kyrka. Ja, var annars? Men låt oss granska den så att vi inte söker oss till fel arbete. Eller för den sakens skull inte låter den arbetsgivaren rekrytera fel person, för det är inte lite man skall uppfylla i annonsen.

Låt höra:

Vi söker dig som delar vår övertygelse och som har förmågan att skapa samverkansytor såväl inom som utanför den kyrkliga sfären. 

Detta var rubriken och den övergripande rollen för den tilltänkte.

Vilken var profilbilden?

- Du ska vara förtroendegivande, relationsorienterad, utåtriktad, kommunikativ med olika målgrupper, inspirerande, få människor med dig, gott omdöme, strategiskt tänkande och vara en god representant för Pingst - även utanför den kyrkliga sfären.

Vad mer?

- Du ska vara trygg, stabil, målmedveten, uthållig, handlingskraftig, du delar kyrkans värderingar, varmt troende, förankrad i en lokal församling, ha en kallelse, erfaren som pastor, gärna föreståndare, teol. kand. eller annan meriterande teologisk utbildning, erfarenhet av verksamhetsutveckling, ekonomistyrning, personalledning,  god kännedom om frikyrkorörelser, erfarenhet inom opinionsbildning, 

Ni får ursäkta mig men är detta profilbilden på en Gudsman - för nog är väl uppdraget inom en kyrka att ledas av en gudsmänniska?! Eller? När jag läser skriften så ser jag ett helt annat rekryteringsmönster. Och jag hämtar mönsterbilden hos Gud själv.

Titta på Mose - en mördare. Titta på Paulus - en förföljare. Handplockade av Gud. Säger inte det något om det tillplattade grundmaterialet i en människoande? En som har förgått sig och som Gud sedan rest upp. 

När Paulus undervisar och skissar på hur en församlingsföreståndare skall vara så är det höga krav. Helt andra än i annonsen och så högt ställda att ingen håller måttet. När Gud kallar och tar ut en människa då är det ännu värre med den sidan av saken. Det är människor som misslyckats. Så fullständigt. De är ofta hårt prövade och förkrossade och äger därmed helt andra förutsättningar.

Vad i består dessa förutsättningar? Förutsättningarna finns i den helige Ande och inte i dem själva!

Vi behöver inga fler kristna företagsledare, verksamhetsspecialister. Vi behöver gudsmän och profeter med andeburenhet. Ja, just det, andeburenhet! Då utföres arbetet efter helt andra kriterier än mänsklig företagsmanagement.

Jag tänkte fräckt; jag söker tjänsten. I all ironi. Trots att jag äger allt detta i Gud - "ty allt förmår jag i honom som giver mig kraft." " Ty kraften fullkomnas i svaghet." - Står det inte så fortfarande?

Det stod ingenting om det i annonsen och ändå var det en sådan roll man skulle anställas för. Snart är det för sent att reformera kyrkan. Då återstår bara en andlig revolution. Den kommer inte inifrån.

Den kommer med buller och bång utifrån!

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln