_DSC9211-2.Mobilen

Du är ett unikt instrument för Gud

Redskap är olika och verktyg har olika ändamål. Så är det också med instrument.

Min bror som för övrigt är en duktig gitarrspelare kan också särskilja på gitarrer. Han vet vilka gitarrer som betingar ett verkligt högt pris och andra som bara är massproducerade. För ett otränat öra som mitt är det omöjligt att bedöma det.

Men gitarrbygge är mer än en vetenskap. Träslag, växtförhållanden, årsringar, torktider ( läs torrtider ) och inte minst hantverket av gitarrbyggaren, har avgörande betydelse för ett riktigt exklusivt instrument. Det finns fioler som med tiden bara växer i välartade toner och i dyrbarhet. Det är till och med så att gitarrbygget måste passa trakteraren i ton och klang. Så speciellt är det. Allt är inte bara rena toner som ljuder.

Vi är instrument för Gud. Hans röst vill höras i och genom oss. Vi är till personligheter olika i intonation, bas och klang. Gitarrbyggare talar för övrigt mycket om återklangen i sitt hantverk. Återklangen. En gitarrmästares specialitet.

Vi människor kan i mångt och mycket tycka oss sakna förutsättningar för att vara ett dugligt instrument för Gud. Än mindre ett dyrbart eller exklusivt verktyg. Det har gudsmänniskor i alla tider brottats med. Kanske har också vi - precis som de - grundligt inventerat våra inre själsförmögenheter emellanåt och funnit att det finns både tonribbor och sarglister i vårt inre väsen som vi stör oss på - som också gitarren har osynligt limmade på insidan av instrumentet. Titta in i en gitarr så får du se. Vi kan oinsiktsfullt anse att de ligger i vägen för en bättre resonans, när de inre trösklarna istället framhäver de ljuvliga tonerna. Och förstärker dem! Vi förstår inte bättre.

Jag tänker på den väckelseburne predikanten Frank Mangs som hade ett svårt melankoliskt temperament. Ett inre lidande han emellanåt bar omkring på. Eller varför inte Paulus som led av en tagg i köttet som han upplevde begränsade honom. Ja, vi kan i olika grad identifiera många inre yttringar på det själsliga området som kan skava för oss. Gud har gjort dem till våra egna tjänare! 

Min vän, de tvärgående tonribborna på insidan av gitarren är satta just där av Mästaren för att få den rätta resonansen i klangbotten. På gitarren finns också i överförd mening en kloss som inte syns. Gitarren har peones och en inre fot. Ja, en inre fot. Det kallas så fyndigt för det. Allt har med resonansen att göra. Instrumentet skall också hålla ihop. Bräckligt som det är. Ju bräckligare - dess finare toner. Instrumentet får varken slå sig i kyla eller i värme. Då stämmer det inte. De fina tonerna som ryms i de tunnaste av skal.

Min vän, den klang du uppbär är din. Den har Mästaren tonartat. Så storartat! Se inte det inre av själens reglar som ett hinder eller som något som står i vägen för dig. De är Guds tillgångar i ditt liv!

De utgör den nödvändiga utrustning just du behöver för att göra ditt vittnesbörd inte bara unikt utan himmelskt.


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Elena » I den Helige Andes tjänst!:  ”Ja, heliga anden behöver oss som redskap ”

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

Bloggarkiv

Etikettmoln