_DSC9211-2.Mobilen

Rums  adverbial

"De gick ut och predikade att människorna skulle omvända sig, och de drev ut många onda andar och smorde många sjuka med olja och botade dem." Mark.6Står det inte att de gick ut !? Jo. De gick ut! Det behöver inte vara att man gick utomhus - för då hade det stått så. Men det är inte det avgörande här. Det centrala och det betonande är rumsadverbialet. Där det sker!

Rumsadverbialet - var någonting händer - var är det någonstans just nu i Guds rike? Ut. Ut! "Guds rike är inom er ", står det i skriften. Det som är inom er måste ut! Därför gick de ut. I förföljelsetider fick de första kristna hjälp med den saken: de blev alla kringspridda, står det. Budskapet skulle ut och inte låsas in i slutna sammanhang.

Vad gjorde de när de uppfyllde de första stegen på en betydande förändring i deras eget och för andras liv, då de gick ut ?! De predikade att människor skulle omvända sig.

Men de onda andarna vill inte omvända sig. Varken nu eller då. Dem är det inte lönt att predika för. Den onda andliga och osynliga verkligheten som framstår i och genom människor. Där hjälper inga resonemang. Kampen förs inte på det planet. Far ut!!  Det är verkningselden.

Man smorde också många sjuka. Varför gjorde man det? För att människorna som ville göra bättring led, så klart. Far ut!!  Var helad! Man botade dem.

Vad består bättringen i ? Att erfara sin skuld. Sin synd. Sin hjälplöshet inför en helig Gud. Den bättringen sker i sinnet och består inte i att skapa gärningar som motvikt. Religionerna är fulla av sådana krav. Men inte i Guds rike. Där finns bara en uppmaning: Synda inte mer! Omedelbart så ställer Guds rike sina resurser till förfogande och Gud föder en människa på nytt. Han driver iväg det onda ur henne och helar hennes kropp. 

Rumsadverbialen och meningen med livet är nödvändigtvis inte där man är. Rums - adverbialet är därute. Bland människorna! Inte bland de kristna människorna primärt sett. Där har du samkvämet. De är förmodligen redan förbättrade och kommer att bekräfta varandra till döds och på bekostnad av de som verkligen behöver dem.

Gå ut och predika evangelium!! Var är ut i förhållande till där man befinner sig någonstans? Ja, någon annanstans än där du är, möjligen. Rörelse. Rörelse! Ut är en rörelseriktning. Så var det också med Siloamdammen. Vattnet rördes upp.
  -Skynda dig ner i vattnet, uppmanades det. Ett rumsadverbial med hast. Kvinnan vid Sykars brunn hon sprang in i staden och vittnade så hela staden kom i rörelse. Det var hennes rumsadverbial. 

Guds rike går fram och människor rycka det till sig.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Etikettmoln