_DSC9211-2.Mobilen

Johannes blev överväldigad

"Och jag kände honom icke; men den som sände mig till att döpa i vatten, han sade till mig: "Den, över vilken du får se Anden sänka sig ned över och förbliva, han är det som döper i helig ande ".  Johannes evangelium 1: 33

Ord av Johannes döparen. Han talar här om Jesus - som han först motvilligt hade döpt. Vi får här också en liten inblick i hur det gick till innan han fick veta att Jesus var den som skulle döpa i helig Ande, för det verkade inte självklart vid en tidpunkt. Hade Johannes möjligen brottats med den tanken själv? Man kan tro det eftersom svaret fanns i instruktionen om duvan som sänkte sig ner över Jesus. Var Johannes själv så uppfylld av den helige ande att han möjligen trodde att han kanske var förmedlaren av Andens liv? Det vet vi inte. Men på något sätt så måste Johannes ha varit viss om att den helige Ande hörde fler till. Han verkade åtminstone ha undrat vem som skulle döpa i den helige Ande. Det förstår vi av Guds svar. Gud svarade honom om hur han skulle urskilja vem det var som skulle döpa i helig Ande. Vilka dyrbara insikter! Himmelrikets hemligheter. 

Vilken underdånig trons väntan det måste ha varit när han inväntade att få insikten bekräftad, dvs. det faktum att en av dopkandidaterna skulle ha makt att döpa i den helig Ande och det faktum att det verkligen stämde, det som han fått visshet om. Det var inga fantasifoster han bar på. Det var Guds dyrbara gåvor!

"Jag kände honom inte ", säger Johannes. Han liksom vill bedyra att han inte hade någon hemlig förkunskap på tu man hand av Jesus. Han hade fått en uppenbarelse av Gud. Helt unikt. Vidare säger Johannes: "Och jag har sett det, och jag har vittnat, att denne är Guds Son ". Övertygelsen var honom överbevisande. 

Detta måste för honom också ha varit en dubbel bekräftelse på Johannes egen kallelse och gärning, om inte annat. Både att dopet var rätt i tid och inte en produkt av hans egna tankar och det faktum att mitt i dopet så konfirmerar Gud att Jesus är Guds Son. Han skall döpa i helig Ande! Duvan var inseglet. Man kan gott inkänna med Johannes och uppleva hur salig han blev. Han kan inte låta bli att tala om de olika sidorna av sina upplevelser här i texten.

Också vi erbjuds att vandra med Gud i den helige Ande. Utifrån våra liv. Om vi vill. Om vi söker Gud och hans sak. Även vi kan få erfara hur det är när den ena gudomliga ingivelsen sammanlänkas med den andra och Gud blir stor.

Det är mer än fanatism. Detta fyrkantiga begrepp. Det är att lära känna himmelrikets hemligheter.


" Källa med levande vatten så klar Anden, som Jesus oss gav. Flöda i mig var jag är, vart jag far, Du blev min käpp och min stav."

  "Hjälp mig, o Jesus att följa dig här, Ledd av din Ande, ja, vara dig när. Gå dit du vill och dit Anden vill gå, Låt mig för tronen bestå."  
Folke Nilsson

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Etikettmoln