_DSC9211-2.Mobilen

I trångmål

"När översteprästerna och deras tjänare fick se honom, skrek de: "Korsfäst! Korsfäst!" Pilatus sade då till dem: "Ta ni och korsfäst honom! Jag finner honom inte skyldig till något." Judarna svarade: "Vi har en lag och enligt den lagen måste han dö, för han har gjort sig till Guds Son."
 
När Pilatus hörde det blev han ännu mer rädd. Han gick tillbaka in i pretoriet och frågade Jesus: "Varifrån är du?" Men Jesus gav honom inget svar. Pilatus sade till honom: "Talar du inte med mig? Vet du inte att jag har makt att frige dig och makt att korsfästa dig?" Jesus svarade: "Du skulle inte ha någon makt alls över mig om du inte hade fått den från ovan. Därför har den som utlämnat mig åt dig större skuld."
Johannes 19

Jesus står inför den politiska och religiösa makten. Han är vad vi skulle kunna säga juridiskt trängd. Han hade brutit med judarnas lag. Han hade kallat sig för Guds son. Den religiösa makten ifrågasatte legitimiteten hos Jesus och hänsköt verkställandet av domen till den politiska makten. Det är turgången.

Det finns här infallsvinklar av majestätisk art. Vi kommer ihåg att då Petrus satt fängslad kom en ängel och släppte ut honom ur fängelset. Han kunde gå rätt ut i frihet. Men det fanns helt säkert en efterlysning på honom efter det. Ingen kan rymma ur ett häkte utan att bli både efterlyst och jagad. Ur ett mänskligt perspektiv så kan vi nog sätta oss in i den situationen - för vem vågar gå ut ur ett fängelse med en ängel som medhjälpare vid en rymning? Änglar försvinner ju när uppdraget är klart. Det är en rymning likaväl. Det finns inga förmildrande omständigheter för en häktad trots att det är en ängel som hjälper till vid rymningar. Domstolar tror inte på änglar. Kvar blir den mänskliga och kalkylerande fruktan. Vad skall hända nu?

I texten är det Jesus som är trängd. Kan Guds son vara trängd? Ja, han säger det själv. - " Du skulle inte ha någon makt över mig om du inte fick den från ovan". Pilatus hade fått makt över Jesus. Öppnar inte det upp för nya perspektiv på vår tillvaro, utan att jag för den sakens skull hemfaller åt övertro!? Förvisso. 

Min vän, vad kan vi lära om Gud och om Guds rikes resurser? Vad har vi att förtrösta och hoppas på när vi kommer i trångmål, om inte en alldeles enastående assistens från himmelen? Vad skall vi annars förhålla oss till här i tiden? Tvättråd, skötselråd och etiska hållningar. Det finns helighet att erfara!

Många bävar för att fängslas - så klart. Petrus borde här frukta för att återföras i fängelse med än hårdare tag. Inte sant? Och Jesus i sin särställning och enastående uppgift ryggar inte för den religiöst förklädda makten med militanta metoder att också kunna beröva honom livet. Hans sak var hänskjuten åt Gud.

Guds skola med oss är att förtrösta på Gud! Där står vi i olika årskurser och har på individnivå att lära oss det senaste provet och läxan - ja, i vaddå? I att förtrösta på Gud!! Gud har resurser som vi inte kan förstå helt och fullt. Han har mätt ut och spänt ut himlavalvet och placerat stjärnor i det oändliga. Han har likväl omsorg om sparven. Han omsorg tar om dig! Polarisera hans verk, kontrastera dem och du skall frapperas av att han är ohygglig i makt. Han har egentligen all makt! I himmel och på jord. Hörde du det?

Vi skyr konflikter, konfrontationer och smäleken. Vi ryggar för det partiella underläget. Jag vill - som du - inte kalla på det. Jag vill inte främja det. Jag längtar inte heller efter det. Det vore i sig osunt. Men är det inte så att det är där som Gud träder fram med sin enastående suveränitet?! Gud kan visa sig mäktig. Gud vill visa sig mäktig! Men vi eftersträvar på vanligt människovis det ordinära och det vi tryggt kan kalkylera med. Vi går också miste om Guds väldiga manifestationer i och genom våra liv. Här finns det mycken längtan Gud vill besvara. Här finns det rikedomar av himmelsk art att få erfara. Börja i det lilla.

Detta är inte ett ord för revanschister. Detta är ett tröstens ord till de verkligt trängda. Gud skall inte låta sig provoceras då hans barn kommer i kläm - för hans namn skull! Icke. Den som bär hans namn skall han bereda en utväg och en underbar utgång. Annars är Gud inte Gud!! Men det är han fortfarande.

Sela.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Kommentarer

  • Elena » I den Helige Andes tjänst!:  ”Ja, heliga anden behöver oss som redskap ”

  • Thommy » Det finns tre himlar:  ”Hej Mikael Falkenberg, Jag vet inte vad som hänt dig utifrån det du beskriver m..”

  • Mikael Falkenberg » Det finns tre himlar:  ”Hej! Jag gav Gud nästan 8 år av mitt liv och det gav mig absolut ingenting av vä..”

  • Claes Mård » Traktatmissionen!:  ”Ibland är det så att vår Herre tvingar oss till stillhet inte för att vi ska ge ..”

  • mats51 olsson » Traktatmissionen!:  ”Shalom. Blev själv sjuk av statiner. Gammal i förtid. Ont i leder. Onaturligt tr..”

Bloggarkiv

Etikettmoln