_DSC9211-2.Mobilen

Nu kommer svälten till Syrien

"Och Efraims befästa stad
skall inte längre finnas till, inte heller Damaskus kungadöme och återstoden av Aram. Det skall gå med dem
som med Israels barns härlighet, säger Herren Sebaot.   
När den dagen kommer,
skall Jakobs härlighet förblekna och hans feta kropp magra".
 Jesaja 17.


Nu kommer rapporter om svår svält bland de tusentals som är kvar i det krigshärjade Syrien. De fattigaste som av förklarliga skäl inte kan emigrera. De flyende till Europa ser jämförelsevis ut att vara både gynnade och välbeställda. En resa med gummibåt har inget övre pris i dessa sammanhang. Men de sämst beställda i det syriska samhället blir kvar. Nu kavlas bilderna ut på de magra och svältande. Gräset är slut. Ja, gräset. Den sista portionen för svältande människor. Gräset fryser fast under snön likt en sista vedergällning. Det är inte bara vi som har snö under skidor och pulka i vår bigotta värld. Självgående gräsklippare kontra oljefatsbomber. Jorden raglar. Livet haltar och välter. Silo.

Vi har sett det förr i forna Jugoslavien och inte att förglömma bland Guds egendomsfolk - Judarna - under andra världskriget. Då var det jägare som Gud sände. Adolf Hitler var en sådan jägare. Utan hans fruktansvärda insatser hade Israels barn utrotats helt och gått upp i andra folkslag. Det judiska folket. Vilket antiklimax. Pogromer och disporor för att en rest skulle bli kvar och räddad. Etnicitet har fortfarande en reell betydelse bortom rasismens fula tryne. För Gud. Vi kan läsa om händelsen som nu är historia hos en annan profet. Det är prologen inför staten Israels tillblivelse i modern tid. I Jeremia bok:

"Se, dagar skall komma, säger Herren, då man inte mer skall säga: "Så sant Herren lever, han som förde Israels barn upp ur Egyptens land", utan: "Så sant Herren lever, han som förde Israels barn ut ur landet i norr och ur alla andra länder, dit han hade drivit bort dem." Ty jag skall föra dem tillbaka till deras land, det som jag gav åt deras fäder. 
Se, jag skall sända bud efter många fiskare, säger Herren, och de skall fiska upp dem. Sedan skall jag sända bud efter många jägare, och de skall fånga dem på alla berg och alla höjder och i alla bergsskrevor. Ty mina ögon ser alla deras vägar. De kan inte gömma sig för mitt ansikte och deras missgärning kan inte döljas för mina ögon. Och först skall jag i dubbelt mått vedergälla dem för deras missgärning och synd, därför att de har orenat mitt land med sina livlösa och vedervärdiga gudar och fyllt min arvedel med sina avskyvärdheter."    
Jeremia 16. 

Min vän, hade det varit tvärtom att Gud bara skonade sitt eget folk men inte andra folkslag, kunde vi möjligen anklagat honom - även om påståendet är befängt. "Domen börjar alltid på Guds hus. Vad säger oss texten i Jesaja bok? Det talas om en härlighet. "Israels barns härlighet". Och "Damaskus härlighet". För att vi skall veta förlusten av Arams härlighet måste vi först beakta förlusten av Israels härlighet. Den känner vi till alldeles för väl från koncentrationslägren i Europa.

Profeten säger att det skall gå dem som det gick med Israels härlighet. Vad är motsatsen till svält, undernäring, flykt och död? Jo, det är granatäpplefärgade kinder av välmående. Kastanjefärgat hår vid livets pigment. Det är befästa städer i ro. Vad är motsatsen till död? Henna och inte Gehenna! Härligheten är dessvärre borta. Guds härlighet är borta. Ikabod. Både här och där. Sela.

Det står att Damaskus skall upphöra. Det säger profeten. Det är aktuellt nu. Inte sedan. Vidare skall Gud upprätta Israel genom svåra prövningar. "Ty du har glömt din frälsnings Gud!"

Gud är kärlek. Tro inget annat. Men en försmådd kärleken har du läst om den? Den är svår. Gud är inte erotik. Han är kärlek. Kärleken har helt andra lidelser. Lidandet i kärleken. Den försmådda kärleken... Ja, jorden kan inte uthärda den, säger Ordspråksboken. Har du lämnat din Gud? Hör upp min vän! Än är nådens tid. Du skall väl inte sluta ditt liv i förskräckelse? Gör upp med ditt liv. Gör upp med din Gud. Reducera dina förbehåll till rätta proportioner och låt Gud upprätta dig. Han är full av nåd i Jesus Kristus.

Du har att ta tag i din själs framtid och din evighet. Inte andras. Ser du hur världen rasar samman? Det finns inte längre några maktstrukturer som kan hålla tillbaka oroligheterna.

Gud kommer att hämta hem de sina. En lyfts upp. En annan lämnas kvar.
 

Etiketter: syrien, damaskus

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Kommentarer

  • Conny » Gud väntar ibland med svaren.:  ”Mycket bra angående Gud hör bön. Yes så är det som du beskriver. Gud är stor och..”

  • Elena Frödin » Ett under och ett tecken!:  ”Amen! Vilken kraft det är i hans namn. Wow”

  • Thommy Jakobsson » Kvinnan på bussen...:  ”Siri! Det är sant. Har också läst om den berättelsen. Det sägs att Smith W. int..”

  • Siri » Kvinnan på bussen...:  ”Jag läste om Smith Wigglesworth en gång då han bara gick igenom en fabrik där må..”

Bloggarkiv

Kommentarer

Etikettmoln