_DSC9211-2.Mobilen

Norge drog tillbaka sitt lagförslag

Det norska Stortinget tror sig inte få igenom lagförslaget mot nationellt tiggeri. Ja, det är inte staten som förbjuds att tigga utan ett rikstäckande förbud mot tiggeri.. Lagen avser de icke önskvärda europeiska gästerna. Vilka annars?

Man hade i sitt utkast även förslag emot medverkan till tiggeri - vilket kunde tolkas att den som ger åt tiggare också skall innefattas av förbudet. Men nu har de alltså inte fått den majoritet som krävdes. Ett lyckligt beslut! Det hade inte gått väl annars. Det säger sig självt.

I en konstruerad händelse kunde det annars varit två familjemedlemmar som gör varandra till biståndsgivare och biståndstagare. Båda åker fast under den nu icke antagna lagtexten och hamnar i häktet. Under tiden får båda personerna husrum, tak och mat för dagen. I Norge så är dagpengen sextiotvå kronor om dagen - exklusive boende och mat för interner. En kanske hygglig lösning för den som varken vet ut eller in i tillvaron. Exemplet kan låta parodiskt men skulle naturligtvis få den norska kriminalvården att fullständigt kollapsa av antalet fängelsekunder. Vi får se var frågan slutligen landar.

En sak är säker. Vi kommer att få en invasion av fattiga europeer till våren och sommaren här i Sverige. Och till vintern kommer det att vara fler än befarat. 

Hur kan vi hjälpa dem? Har du något förslag på vad vi kan göra? Det handlar inte om romer i synnerhet. Men även romer, så klart!

Det handlar om människovärdet och vår skyldighet. Men under frivillighet. 
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln