_DSC9211-2.Mobilen

Island

 

Lunnefågel utanför Island.                                                 (klicka på bilden)

För fyra år sedan var jag i Island. Ett land som på grund av sin väderlek inte står överst på de flestas reselista. Så var det för mig. Men en gång i livet måste man åka dit. Island består av ett fantastiskt landskap, minst sagt. Likt en förjordisk terräng där allt inte verkar färdigställt. Jag kan rekommendera en resa dit. 

När jag var där hade Eyjafjallajökull bara några veckor innan haft ett vulkanutbrott. Man kunde vada i sot nedanför glaciären. Hus och gårdar var övergivna och ödelagda. Jag tog för övrigt en liten burk med aska med mig hem. Ett påtagligt minne från den resan.

Island måste återses. Någon gång. Det är naturligtvis de vackra Lunnefåglarna som drar. Och Stormfågel och alla de andra arter som man relativt lätt kan få på bild. Jaktfalk, vidderna och källorna. Forsarna och det lynniga vädret. Gullfoss.
 
Lunnefågeln lever ute på Atlanten hela vintern men beger sig på våren in mot de Brittiska öarna, Norge och Island för att häcka. Där sammanstrålar samma par och lägger nytt ägg för att sedan skiljas och återses till våren igen. 

Den här bilden illusterar fint den hårda miljö dessa skönheter lever i. Vilka märkliga flyttfåglar som primärt inte flyger till värmen. 

När det blir vinter drar de ut på öppet hav.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv