_DSC9211-2.Mobilen

Rysslands ökade intresse för Sverige

Tidningen Dagens Industri refererar idag till en chefsanalytiker på svensk säkerhetspolis, SÄPO, att det just nu råder ett ökat intresse från rysk sida för Sverige. Det handlar om allt från rena värvningsförsök till simulerade flygattacker. Man har också kunnat se "köp av stora mängder kartor" (svenska förmodas).

SÄPO:s man talar om de simulerade anfallen mot svenska mål, som de mest anmärkningsvärda av den senaste tidens förändringar. Man övar normalt inte för skoj skull. Vad är normalt vid krigsförberedelser, för övrigt?

Det understryker den allvarliga tid vi är inne i. Sverige har inte heller den neutrala hållning och retorik som var förhärskande under andra världskriget. Den svenska utrikesministern Carl Bildt har en helt annan framtoning än vad svenska utrikesministrar någonsin skulle anse som tillbörligt under det kalla krigets dagar. Naturligtvis på grund av det faktum att vi är en del av EU. Här har också en räcka av svenska diplomater försökt att upplysa oss om problematiken kring just den frispråkigheten, i nutid. Men det är visdomsord från en annan tid. Den som skäller högt kanske kan skrämma en björn...

Vi märker också rent generellt en annan ton från Ryssland gentemot Sverige. Man häcklar vår hållning i relationer. De hånar våra förhållanden till barn och mycket annat på familjelivets områden. Så precisa frågor dryftar man. Är det inte märkligt? Under tiden lägger vår regering nya förslag till militär upprustning. Spänningarna ökar och retoriken tilltar. Senast från SÄPO, uppenbarligen.

Min blogg tenderar att bli ett forum för Sveriges relationer med Ryssland. Och vice versa. Men det är bara just nu. Sverige är ändå vårt hemland. Vi lever här. Och vi har mycket att vara tacksamma för men vi har också många frågor ur ett kristet perspektiv som de kristna bett till Gud om i årtionden.

Men som alltid: det är först när väckarklockan ringer som man vaknar. Har man då ställt klockan fel kan man ha försovit sig. Hemska tanke.


Inom kort vill jag skriva om Birger Claesson, som jag utlovat.


Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Märta » Swish nummer:  ”Bäste bror! Inget swish! Låt Herren visa sig härlig! När du ser lokalen, då vet ..”

  • Siri » Swish nummer:  ”När tiden var inne sände Gud sin son till världen..”

  • Leif Andersson » Den Helige Andens verk!:  ”Medan dagen varar måste vi göra hans gärningar som har sänt mig. Natten kommer d..”

  • Siri Åkesson » Att ta Guds verk i egna händer...:  ”Amen! Ledd av anden är A och O! Mose säger till folket jag går upp på berget för..”

  • RoseMarie Asraf Ftedriksson » Allahelgoween:  ”Jesus svarade den unge mannen: "Låt de (andligt) döda begrava sina döda. Kom du ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln