_DSC9211-2.Mobilen

Han blev villrådig.

"Herodes hade respekt för Johannes. Han visste att han var en rättfärdig och helig man och skyddade honom. Och när han hörde honom blev han många gånger villrådig. Ändå lyssnade han gärna på honom." Markus. 6:20

Meningarna är hämtade ur Herodes liv. Johannes döparen hade förkunnat ett otvetydigt, icke inställsamt och osentimentalt budskap. Man kan gott kalla det för en samvetsförkunnelse. Sådan är väckelsens budskap. Den ruskar om. Den diskuterar inte. Den debatterar inte. En predikan har inget behov av att legitimera sig själv. Ett budskap legitimerar sanningen och är övertygande. Den doserar inte. Den är klar och stävjar ambivalens. Förkunnelse är envägs och enkelriktad. Och den har underlaget kraft och hög hastighet under fötterna. Budskap äger sitt eget innehåll och söker inget annat. Lyssna och ta emot i tro. Eller vill du tvista och ha invändningar mot budskapet? Gå då ett varv till och kom tillbaka till den stora och vädjande kärlek som budskapet innehåller och erbjuder dig. Ska du gå ett varv till i en "jag vet bäst mentalitet?" Abdikera, min vän. Då stillas stormen i själen och du får ro. Gud älskar dig fortfarande! 

Guds ande talar alltid till samvetet. Och väcker det till liv. Det är själva väckandet i ordalydelsen. Samvetsväckelse. Men inte bara det. Anden skapar också längtan och hopp hos den som lyssnar. Det är ett bitterljuvt mottagande för syndare. Här står att Herodes "många gånger blev villrådig". Det är ett intressant uttryck och en precis diagnos. Det säger oss att förkunnelsen skapar strid i sinnet. Paulus säger på ett ställe att "vi tar tankefunder till fånga och lägger dem under Kristi lydnad".

"Ändå lyssnade Herodes gärna på Johannes." Där har du uttrycket och beviset på längtan och på att nåden i budskapet nått honom. Det bitterljuva. Kapitulera! Du har själv makten att stilla striden du upplever. Gud lyfter dig upp och du blir frälst.

Vilket uppmuntrande ord för förkunnare och predikanter! Håll på! Banka på stängda dörrar. Uppsök det som var förlorat. Predika och förkunna utan spekulationer. Till slut skall villrådigheten stillas i ett uppgivande hos åhöraren. 

Men Herodes kom aldrig till ett avgörande för sin egen del. Andra krafter hade för stora inteckningar i hans själ. Han blev istället orsak till att Johannes dödades. Och han försvinner ur tiden och in i evighetens totala mörker. Då blev det för sent!

Om nu Johannes budskap, han som var en sådan färgstark förkunnare, inte vann Herodes för sanningen, hur mycket uppfodrar det inte oss att ytterligare kämpa och träget öka på och dundra?! Förstå mitt hjältespråk.

Villrådigheten avhjälps inte med tvetydigheter. Här behövs förkunnelse i den Helige Andes kraft och övertygelse. Här är vägen. Vandra på den!

Han som for upp och for ner. Han tog fångar och gav människorna gåvor, Han är mäktig att låta sin stämma bli klart och tydligt uttalad.


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Nina » - Kom till Jesus! förvandlas!:  ”Томми ты молодец. Приятно видеть открытого человека. Который способен делать доб..”

  • Ester » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt i..”

  • Leif Backman » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Sanningen biter när den träffar. En rättmätig fråga till Daniel Alm, och många p..”

  • Elisabeth » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Tack, Thommy för denna klarsyn! Man har ju inga ord. Välsignelser! I Herren ”

  • Ester » Ett inlägg till Daniel Alm:  ”Gud välsigne dig. Tack GOD GUD för att det finns kvar människor i Sverige som v..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln